Fantastičan uspeh šahistkinja

Od strane Ozon
0 komentar

Fantastičan uspeh najbolje srpske šahistkinje Teodore Injac na pojedinačnom prvenstvu Evrope za žene u Pragu. U poslednjem 11. kolu vodeći bele figure savladala je Mariju Gevorgjan (2216) iz Jermenije, i sa 7,5 poena iz 11 partija podelila je 7. mesto, ali je po dodatnim kriterijumima zauzela 11. mesto! Po propozicijama prvenstva prvih 9 igračica se kvalifikovalo za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Kriterijumi su vrlo nejasni, ali ono što se zna je da je Teodora prva rezerva u slučaju da neko otkaže.

Veoma dobru partiju je pružila Tijana Blagojević, članica šah kluba Sirmium, ćerka poznatog crnogorskog velemajstora Dragiše Blagojevića koji je na Olimpijadi u Drezdenu 2008. osvojio zlatnu medalju na 4. tabli. Tijana je strpljivim pozicionim laviranjem uspela da iscedi suvu drenovinu u poziciji sa po topom i raznobojnim lovcima. Nakon izmena topova stvorila je dva slobodna pešaka, na a i h liniji. Crna je morala dati figuru za pešaka, pa je ostatak partije bila prosta stvar.

Jedini remi od naših ostvarila je Jovana Erić, članica šah kluba Sirmium . U završnici teških figura njena protivnica, Marica Cirulnik (2089 Ukrajina) je stvorila opasnog slobodnog pešaka na e liniji. Jovana je veštom odbranom izmenjala topove, kasnije i skoro sve pešake. Na tabli su ostale samo dame i po dva pešaka na istom krilu, pa je remi sasvim očekivan.

Naša najmlađa reprezentativka Marina Gajčin, članica šah kluba Sirmium, je kao bela izgubila od Nemice Lare Šulce (2297). Odmah posle otvaranja Marina nije našla pravilan plan igre, pa je protivnica brzo preuzela inicijativu. Vešto je iskoristila slabosti u belom taboru. Na kraju je Marina ostala sa figurom manje.

Plasman srpskih šahistkinja na Pojedinačnom prvenstvu Evrope za žene 2022.:

  1. Teodora Injac 7,5 poena
  2. Tijana Blagojević 6,5 poena
  3. Jovana Erić 5,5 poena
  4. Marina Gajčin 5,5 poena

Možda Vam se svidi i