Nova fabrika „Toyo Tires“ otvorena u Inđiji

Od strane Ozon
0 komentar

Japanska korporacija Tojo tajer (Toyo Tire) otvorila je danas u Inđiji fabriku automobilskih guma u koju je uložila 382 milona evra.

U toj fabrici će se proizvoditi od pet miliona do 10 miliona guma premijum klase godišnje za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike.

Fabrika u Inđiji, u kojoj je zaposleno 560 radnika, prva je grinfild investicija Tojo tajera u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi, u kojoj će se proizvoditi brendovi „Toyo Tires“ i „Nitto“.

To je i najveća japanska investicija u Srbiji do sada.

U fabrici u Inđiji, koja se prostire na 117.000 metara kvadratnih, primenjivaće se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine i energetske efikasnosti.

Predviđeno je da izvoz iz Inđije, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u decembru 2020, bude na nivou od 240 miliona evra.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor korporacije Tojo tajer Takaši Šimicu i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata.

Vučić je rekao da će to biti najbolja fabrika Tojo tajer u svetu i da su mu predstavnici kompanije potvrdili da žele da nastave da investiraju u Inđiji.

„Ovo je verovatno jedna od najboljih kompanija na svetu. Ovo menja Srbiju, menja nas. Meni je uvek najvažnije koliko se ljudi zaposli, drugi smatraju da je najvažnije da nema pritužbi, ali kao što vidite sve je ispunjeno i sve funkcioniše“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije podržala subvencijom japansku investiciju i da očekuje da iz Srbije u svet odu najbolje gume.

Dodao je da će gume proizvedene u Inđiji biti na vozilima Audija, Poršea, Micubišija i drugih proizvođača automobile, te da će biti plasirane na tržište Severne Amerike i zapadne Evrope.

Vučić je kazao i da će, ukoliko Tojo tajer bude želeo da u Srbiji otvori istraživački centar, imati najbolje stručnjeke sa univerziteta u Novom Sadu i Beogradu.

Do kraja sledeće godine, kako je naveo, trebalo bi da posao u Tojo tajeru dobije još 120 ljudi.

Generalni direktor korporacije Tojo tajer Takaši Šimicu kazao je kako se nada da će ova fabrika biti kamen temeljac daljeg razvoja saradnje između Srbije i Japana.

On je podsetio da je kompanija osnovana 1945. godine i da proizvodi auto gume u Japanu, SAD, Maleziji i Kini.

Šimicu smatra da će fabrika u Srbiji biti stožer u privlačenju poslovnih mogućnost u sferi mobilnosti koja je u razvoju.

Ukazao je da je automobilska industrija u zamahu i na istorijskom preokretu, te da potrebe društva za održivošću u budućnosti iziskuju tehnološke promene neviđenih razmera.

„Kako se talas električnih vozila širi svetom očekuje se da će automobilske gume imati sve veću ulogu“, kazao je on.

Fabrika u Inđiji, kako je naveo, u saradnji sa centrom za razvoj i istraživanje Tojo tajera u Nemačkoj, biće od najveće važnosti za tehnološku strategiju proizvoda visoke dodate vrednosti.

Šimicu je naveo da će se u Inđiji praviti najsavremenije gume koje će biti testirane na poligonima do fabrike.

Dodao je da će fabrika u Srbiji biti baza koja omogućuje da se po prvi put snabdeva evropsko tržište iz okruženja, a njen pun potencijal omogućiće da se zadovolji i glavno tržište u SAD.

Kako je naveo, Tojo tajer je već uspostavio saradnju sa univerzitetima i istraživačkim institutima u Srbiji, pa je inženjerski odsek kompanije započeo saradnju na zajedničkim razvojnim projektima.

Japanski ambasador u Srbiji Takahiko Katsumata istakao je da je Srbija nastavila da poboljšava poslovno okruženje i zahvalio na pomoći u realizaciji te investicije predsedniku i Vladi Srbije, kao i Vladi Vojvodine i Opštini Inđija.

Naveo je da Tojo tajer i saradnici nisu prekršili nijedan rok, te da je prva isporuka guma izvršena u avgustu.

Prema njegovim rečima, sve što je urađeno u potpunosti je u skladu sa inicijativom za Zapadni Balkan bivšeg predsednika Vlade Japana Šinza Abea, kako bi se podržala socijalno-ekonomska reforma Srbije i ostalih zemalja regiona i pomoglo u pristupanju EU.

Korporacija Tojo tajer je jedan od vodećih svetskih proizvođača guma duže od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto-delova, kao i skoro 13.000 zaposlenih širom sveta.

Izvor: Beta

Možda Vam se svidi i