Nataša Ćetković, Mitrovačka reprezentativka Srbije!

Od strane Ozon
1 komentar

Rukomet je sport koji je u našem gradu veoma zastupljen a Sremska Mitrovica može da se pohvali mnogim imenima koja su uspela u rukometnom svetu.

Jedno od tih imena je Nataša Ćetković, reprezentativac Srbije i jedna od najtalentovanijih Evropskih rukometašica danas.

Rukomet je ekipni sport sa loptom, u kom se takmiče dve ekipe sa po 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman) na svakoj strani. Igra traje dva puta po 30 minuta, a cilj je dati više golova od protivnika. Lopta se između igrača dodaje rukama slično kao u košarci ali sa nešto manjom loptom i uz drugačija pravila vođenja lopte.

Nataša ima 16. godina, rukometom je počela da se bavi 2012. godine, kako kaže na majčinu inicijativu jer je njena majka takođe bila rukometašica.

Odbojku je trenirala kratko, pored rukometa uporedo je trenirala i atletiku, nakon nekog vremena morala je da bira između ta dva sporta, odlučila se za rukomet, tako kreće priča našeg reprezentativca.

“Nemam ništa protiv odbojke, meni je lično bila dosadna, shvatila sam kao mala da mi treba akcije u sportu. Moj prvi rukometni trening prošao je loše, bila sam jako mala, lopta me je preskakala i lično nisam bila optimistična u vezi ovog sporta.” kaže Nataša.

Njen trening sadrži dosta istezanja i zagrevanja zbog raznih kontakata sa kojima može da se suoči tokom utakmice. 

Tok treninga zavisi od toga da li se bliži utakmica, razmatraju se razne taktike, radi se na snazi, kondiciji, izdržljivosti ali i naravno na preciznosti i udarcima ka golu.

Nataša igra u napadu kao levo krilo, njena soba je puna raznih medalja i pehara ali kako ona kaže nijedan pehar ili medalja ne mogu da se porede sa pozivom da igra za Srbiju.

“Nisam očekivala poziv, bila sam uplašena i presrećna. Mislila sam da ne mogu da se pokažem, da postoji neko bolji od mene. To je viši nivo rukometa, nešto što sam videla prvi put u životu.”

Školu i sport Nataša povezuje dobro, ide u drugu godinu srednje škole u Mitrovačkoj gimnaziji a olakašvajuća okolnost je ta što je na smeru sporta.

Sigurna je, kako kaže, da je upisala neku drugu školu da bi škola više trpela od sporta.

Život jednog profesionalnog sportiste podrazumeva i poraze, jednako kao i pobede. Svakodnevni treninzi iziskuju mnogo fizičkog napora i mentalne spremnosti, a utakmice su često veoma iscrpljujuće fizički i mogu uticati na demoralisanje i gubitak motivacije. Zbog toga su upornost, istrajnost i neposustajanje i onda kada je najteže osobina koja mora da krasi svakog sportistu. U slučaju da je manjka, mora se raditi na njoj, sastavljanjem spiska životnih i profesionalnih prioriteta i radom na ličnom fokusu i fizičkoj kondiciji, podrazumeva kontinuirani rad na sebi, odricanje od slobodnog vremena, česte uspode i padove i velike i stalne promene u životu.

Nataši to sve prija, sve je to ona izabrala i želi da postane najbolja.

Porodica je podržava, retke su utakmice koje propuštaju.

Nataša je igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo kao i Evropsko prvenstvo.

“Išla sam u Gruziju, prva utakmica mi je bila kao san, pevala sam himnu Srbije, odigrali smo nerešeno a na kraju  izgubili u finalu od Holandije. Tremu nisam imala, sam osećaj da igram za svoju državu mi je dao snagu i ”napajao me”.

Pred Natašom je velika karijera a mi joj želimo da ostane na tom putu, bez povreda i da predstavlja našu Srbiju u najboljem svetlu.

Rajko Bodirogić

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Vekulic 11.01.2022. - 8:40 pm

Bravo Nataša!!!❤❤❤Samo hrabro i samo napred puna si ti potencijala voli te cela šeste isočna🤗🥂

Komentari su zatvoreni.