Naredna tri dana paklene temperature

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo. Najniža temperatura kretaće se od 11 do 21, a najviša od 34 do 38 stepeni.

Vetar će biti slab i umeren, severni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Sremskoj Mitrovici sunčano i toplo. Vetar slab, severni.

Najniža temperatura iznosiće oko 21, a najviša oko 36 stepeni.

U Srbiji će do 28. jula biti pretežno sunčano i veoma toplo.

U petak će se maksimalna temperatura kretati od 34 do 38, a u subotu lokalno i do 40 stepeni. U nedelju se očekuje lokalna pojava kiše ili pljuskova sa grmljavinom.

Od nedelje manji pad temperature na vrednosti od 33 do 36 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osvežnja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula. Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30°C, one će u narednom periodu neretko biti i i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gede već preovladava katastrpfalna suša, a to su delovi Vojvodine. Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavače i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite. Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C, napisao je meteorolog Djorđe Đurić.

Možda Vam se svidi i