Na tehničkom pregledu i prskalice za traktore

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od 1. januara ove godine na snagu je stupila nova regulativa o obaveznoj tehničkoj proveri prskalica koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji.

Tehnički pregled prskalice za traktore novina je za sve poljoprivredne proizvođače. Ova provera je od ove godine regulisana Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja, a preporuka Ministarstva poljoprivrede je da se obavlja na svakih pet godina. Stručnjaci ističu da će ova procedura biti poput provere tehničke ispravnosti vozila, a Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica ističe da će se na teritoriji delovanja stručne službe ova kontrola vršiti besplatno.

„Od 01. janura, zakonska je obaveza a po pravilniku iz juna prošle godine, kalibracija prskalica tj. provera tehničke ispravnosti prskalica. Naša služba je preko projekta EU dobila 2016. godine, opremu za kalibraciju. Od tada mi radimo provere u saradnji sa Lokalnim samoupravama, najviše sa Sremskom Mitrovicom i Starom Pazovom. Za našu Poljoprivrednu stručnu službu i poljoprivrednike ovo nije novina, ali je sada, kada je zakon na snazi, provera obavezna“.

Milić dodaje da poljoprivrednici koji su krenuli u IPARD programe, prethodnih godina, već imaju iskustva o proveri jer su morali u ovim programima ispunjavati i ove uslove po pravilnicima Evropske unije.

Poljoprivredno savetodavna i stručna služba poseduje najsavremeniju laboratoriju za kontrolu tehničke ispravnosti uređaja za aplikaciju pesticida, tu se pre svega misli na prskalice, ali i orošivača i atomizera, i naša služba će obavljati ove provere kao i do sada, kaže Milić.

„Kalibracija, provera tehničke ispravnosti prskalica, košta 25.000 dinara po prskalici. Kalibracija se radi jednom u pet godina. Takođe i za nove prskalice obaveza je da u roku od tri meseca od kupovine urade tehnički pregled prskalice“, objašnjava Milić.

„Bitno je da naši poljoprivrednici znaju da naša služba konkuriše na Javni poziv lokalnih samouprava. Tako i ove godine, kada izađe Javni poziv, mi konkurišemo. Naša služba pokriva četiri opštine i s obzirom na iskustvo, stručnost, mi možemo odraditi bez problema kalibraciju. Nakon završenog Javnog poziva, ova kontrola će biti besplatna za proizvođače“, dodaje Milić.

Poljoprivredno savetodavna i stručna služba proverava ispravnost pumpe koja stvara radni pritisak kako bi se pesticidi pravilno naneli na površinu, a kontrolie i mernu regulacionu jedinicu, manometar, kao i kontrolu svih sprovodnih cevi i svih dizni pojedinačno.

Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe, dodaje da su tokom prošle godine organizovane akcije u nekoliko sela Mitrovačke opštine. „Mi smo radili akcije „U vašem smo mestu“, tokom prošle godine, u Mesnim zajednicama, Kuzmin, Laćarak, Martinci, Grgurevci, Jarak i Šuljam. Poljoprivrednici, proizvođači su već upoznati sa procesom provere tehničke ispravnosti prskalica“.

Možda Vam se svidi i