Montažne kuće. Do doma i za 10.000 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Montažne kuće, čini se, postale su popularnije nego ikada. Korona kriza, „lokdaun“ i želja građana da pobegnu od gradske vreve, podigle su im tražnju na rekordne nivoe, a zbog cene i brzine gradnje dospele u prilično ozbiljan fokus. S tim u vezi, sve je više i pitanja vezano za mogućnost finansiranja ovakvih nekretnina.

Brzina gradnje i dobijanje ključa u ruke i za manje od dva meseca, dodatno im je podgrejala prodaju.

Računica pokazuje da je montažnu kućicu, nekih 40 kvadrata, moguće pazariti i za manje od 10.000 evra. Cena kvadrata kreće se od oko 150 evra do oko 500 evra, a vrednost varira od niza faktora.

U ponudi su dva tipa gradnje: siva gradnja i ključ u ruke

Na sajtu Montažne kuće – Negal, može se naručiti montažna kuća od 59,95 m2, po ceni od 10.700 evra, a kako piše na sajtu, rok isporuke u sivoj zoni je 15 dana.

Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) košta između 150 i 220 evra po kvadratu.

Ovom cenom obuhvaćeni su zidovi, odnosno drvena kontrukcija kuće sa izolacijom i gipsanim pločama. Za ovu cenu dobija se i spoljšna fasada kuće sa izolacijom, krečenje unutrašnjih zidova, krov, stolarija, kao i transport, istovar i montaža.

Uslov je da kupac prethodno napravi temelj i ploču na koju će se kuća i postaviti, a to za kuću od 40 kvadrata košta oko 1.000 evra.

Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti već za 6.000 evra, ali treba znati da će bar još nekoliko hiljada koštati sve neophodne instalacije i temelj.

S druge strane, ključ u ruke, gde se dobija kompletno završena kuća, košta od 300 do 500 evra po kvadratu, a u zavisnosti od toga da li se radi izgradnja temelja ili ne.

Za cenu od 500 evra po kvadratu praktično je moguće dobiti celu kuću sa svim instalacijama, kupatilom, podovima, terasom, kuhinjom, ali i temeljem na koji se postavlja. Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti za 20.000 evra i da se za te pare dobija kompletno opremljen objekat. U 40 kvadrata nalaze se kupatilo, kuhinja, soba, terasa, a kuću je moguće izvesti i na sprat.

Šta je sve potrebno za montažnu kuću kad jednom imate plac, geodetski snimak i idejno rešenje ste predali u opštini. Odnosno, imate lokacijsku dozvolu i šta dalje?

Firma kojoj ste poverili da vam uradi montažnu kuću, po dogovoru, radi elaborat o energetskoj efikasnosti. Kad radovi počnu, prvi trošak je postavljanje temelja, pa je za prizemnu kuću od oko 100 kvadrata potebno za temelj samo odvojiti oko 6.000 evra. Temelj možete postavljati sami, a to umesto vas mogu da urade i firme koje vam prodaju montažnu kuću.

Porodična kuća, ukoliko je zidana na klasičan način može biti useljiva za najmanje godinu dana, dok je montažnu kuću moguće dobiti i za šest puta kraći rok, odnosno za dva meseca. Spremna za useljenje, po principu „ključ u ruke“ montažna kuća može biti za svega 60 dana, a sama montaža traje oko dve nedelje.

Da bi banka odobrila kredit za izgradnju montažne kuće, prvo je potrebno da klijent poseduje plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz naravno pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju.

Za početak je važno znati i da zahtev za kredit mogu da podnesu klijenti koji su državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji. Uslov je i zaposlenje na neodređeno vreme, najčešće minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili status penzionera.

Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće. Ovo se pak pravilo razlikuje od banke do banke.

Što se tiče hipoteke za dobijanje kredita, važno je da vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. Praktično, u zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kom se objekat gradi.

Rok otplate kredita ide i do 30 godina, a kamata je trenutno oko 3 odsto u proseku.

Možda Vam se svidi i