Mladi kuvari Sremske Mitrovice: Za Mirjanu i Nikolu ovo nije zanimanje. To je ljubav

Od strane Ozon
0 komentar

Kuvar ili pomoćnik kuvara nije zanimanje sa kojim ćete posao čekati dugo, danas ovo zanimanje je jedno od najtraženijih zanimanja na poslovnom tržištu.

Iz Ekonomske škole “9.maj” kažu da je ovaj smer svake godine popunjen i da ga upisuje preko 30 đaka.

Profesor Stevka Čakić koja u ovoj školi radi od 1997. godine kaže da je ovo zanimanje raznovrsno, maštovito i kreativno i da se uvek kroz vreme menja.

“Ovo nije zanimanje i posao koji jednom naučite i tu ostajete, ovo je posao koji od vas konstantno iziskuje da učite nove stvari, nova jela, nove trendove i sve ono što bi buduće goste moglo da privuče. Našu školu godišnje upiše najmanje 30 đaka.” rekla je Čakić.

Mirjana Isufi i Nikola Marković su završna godina smera kuvar a razlozi njihovog upisivanja ovog smera su različiti.

Mirjana Isufi za ovaj smer se odlučila iz ljubavi prema kuvanju ali je zanimljiva činjenica da se kuvanjem nije bavila dok nije upisala školu.

“Ovde u školi sam počela da učim da kuvam, pre toga nisam imala nikakva znanja. U početku mi je bilo jako teško ali sam pronalazila zanimljivosti u svemu što radim. Tek nakon godinu dana učenja sam napravila svoje prvo kuvano jelo, to je bio grašak na koji sam bila jako ponosna.” kaže Mirjana.

Mirjana još uvek ide na praksu u jedan mitrovački restoran a nakon završene škole planira da upiše četvrti stepen, da se dodatno doškoluje, ostane u zemlji i bavi ovim poslom.

Njen drug iz razreda Nikola kaže da je ovaj smer zamišljao kao dosta teži ali dodaje da je dosta vremena provodio sa svojim ocem koji ga je učio da pravi razne čorbe i kotliće dok na kraju on nije bio taj koji pravi jelo od početka do kraja.

“Volim tempo, ovo meni budi adrenalin. Volim kada nas ima u kuhinji, kada je pun restoran i kada je svako raspoređen da uradi neko svoje jelo, volim da se trudim i napredujem. Počeo sam da izlazim na takmičenja i da se ostvarujem u ovom poslu jer ću još malo da završim školu.” kaže Nikola.

Nikola je nastupio na Republičkom takmičenju u Kragujevcu u kategoriji “Jelo po izboru” gde je pravio marinirani pileći file sa kremom od pirea i sokom od cvekle a za sve ovo je imao 60 minuta.

Stručni žiri je ocenjivao pripremu i serviranje specijaliteta uz najstrožije poštovanje svih higijenskih pravila.

Na takmičenju su učestvovali učenici iz 29 škola a naš sugrađanin Nikola uspeo je da ostvari šesto mesto na ovom takmičenju.

Nakon škole Nikola želi da upiše četvrti stepen a zatim i fakultet, za odabir fakulteta kaže da je rano, a razlog zašto želi da upiše fakultet jeste taj kako bi uvek u životu mogao da ima neku dodatnu opciju u slučaju da mu se nešto dogodi pa ne bude mogao da se bavi ovim poslom.

Možda Vam se svidi i