Nove mere protiv nasilja u školama? Ministarstvo: Postoje jasni pravilnici i protokoli

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić održao je sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, a na kojem je dogovoren rad Radne grupe za prevenciju i sankcionisanje nasilja u školama, koja će razmatrati predloge i ideje za usavršavanje sistema podrške prevenciji i rešavanja nasilja u školama i većeg poštovanja reda i rada u njima, a u koju će biti uključeni i predstavnici sindikata.

Ružić je istakao da je u ovom momentu najvažnije da osiguramo da se sve što je propisano primenjuje i da će Radna grupa u najkraćem roku proceniti šta je najbolje preduzeti od novih mera kako bismo pomogli učeniku, odnosno nastavniku nad kojim se vrši nasilje.

On je dodao da će se jednaka pažnja posvetiti i unapređenju vaspitnog rada sa učenicima koji izvrše nasilje, jer i njima treba pomoći da se vrate na dobar put.

Predstavnici sindikata su, u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija izrazili potrebu da se ponovo pokrene dijalog o uvođenju platnih razreda i platnih grupa.

Predstavnici Ministarstva finansija su rekli da je budžet u skupštinskoj proceduri i da će biti povišice za prosvetne radnike od 12,5 odsto, a da će o sledećim eventualnim povećanjima biti razgovora.

U toku je prikupljanje informacija po školama za raspisivanje šeste faze konkursa za zapošljavanje za 50 odsto i više norme, čime će se od prve faze do danas ukupno zaposliti približno  17.000 prosvetnih radnika za stalno, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je juče da očekuje da će sva tri učenika iz Trstenika, koji su izmakli stolicu nastavnici i sve to snimali mobilnim telefonom, do kraja nedelje biti kažnjeni najstrožom kaznom – isključenjem iz škole.

U izjavi za Tanjug, Ružić je rekao da su u međuvremenu, roditelji jednog od učenika dostavili medicinsku dokumentaciju od nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela bilo neuračunjivo.

Što se tiče kazni, kaže ministar, postoje jasni pravilnici i protekli koji definišu.

„U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, skoro 750.000 učenika i oko 150.000 ljudi radi u prosvetnom sistemu. Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima“, poručio je Ružić.

On je istakao da moramo imati nultu toleranciju za nasilje prema nastavnicima, ali i za vršnjačko nasilje i to podrazumeva da će, kako kaže, vinovnici nemilog događaja u Trsteniku biti najstrože kažnjeni.

Đaci iz Trstenika će zbog nasilja nad nastavnicom biti izbačeni iz škole

Nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika donelo je odluku da se učenici koji su izmakli stolicu profesorki engleskog i sve to snimali, isključe iz ove škole.

U incidentu koji se odigrao 9. novembra u popodnevnoj nastavi, učestvovala su tri učenika sedmog odeljenja trećeg razreda.

Incident je uživo prenošen na Instagram storiju u jednom, a viber porukama deljen snimak u drugom slučaju. Nakon što je profesorka pala na pod, đaci su se smejali.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar