O incidentu u kom je đak ostao bez slezine: Učenici rekli da je to igra sa Tiktoka

Od strane Ozon
0 komentar

Dečak iz Subotice kojem je nakon napada u OŠ „Sonja Marinković“ u ponedeljak odstranjena slezina je u stabilnom stanju. 

Direktor škole Pajica Bašić rekao je za RTS da su deca u razgovoru sa nadležnima u školi sve što se dogodilo predstavila kao igru sa Tiktoka, a da su shvatili šta su uradili nakon što su videli posledice.

„Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tiktoku gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao ozbiljno nešto. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi“, rekao je Bašić za RTS.

Dodao je da su deca tek posle ovakvih događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.


On se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mere, jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima“, naveo je direktor škole.

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje. 

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem. „Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao spor sa učiteljicom i sa razrednim starešinom, ali su ti problemi rešavani na nivou odeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Poslednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su detetu razbili naočare i taj slučaj smo rešavali u saradnji sa roditeljima“, istakao je Bašić.

Dodao je da je OŠ „Sonja Marinković“ velika škola i da ima 800 učenika, i da se događanja prate na dnevnom nivou, ponovivši da deca u početku nisu bila svesna da je reč o nasilju i da su mislila da je to igra.

Možda Vam se svidi i