Jedinstven sistem naplate putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju od avgusta

Od strane Ozon
0 komentar

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Na samitu koji je nedavno održan na Ohridu, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Inače, cena putarine kroz Srbiju, za one koji kreću iz Subotice je 2.120 dinara do Preševa, dok za vozače iz Beograda do granice sa Severnom Makedonijom košta 1.490 dinara. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 8,5 evra, a kroz Albaniju je 5 evra.

Zahvaljujući novom sistemu koji bi trebalo da stupi na snagu od avgusta, faza testiranja je u toku, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Procedura je vrlo jednostavna.

 Vozači praktično samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude Open Balkan. Pritom je bitno i da se preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu – navode izovog javnog preduzeća i dodaju da je važno i da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

U Srbiji se, inače, naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar