Inflacija u avgustu 13,2 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata doprinosa i dalje posledica rasta cena hrane i energenata.

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u avgustu je bila 7,9 procenata. Mesečna inflacija u avgustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 odsto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mesec.

‒ Na mesečni rast cena od 1,2 odsto najviše su uticale cene neprerađene i prerađene hrane, dok su u manjoj meri doprineli i rast cena u okviru bazne inflacije i cena dela energenata. Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u avgustu je iznosio 0,7 odsto. S druge strane, pad cena na mesečnom nivou od 5,2 odsto zabeležen je kod derivata nafte, što predstavlja njihovo prvo pojeftinjenje na mesečnom nivou od početka godine. Cene prerađene hrane u avgustu u odnosu na isti mesec prethodne godine bile su više za 19 procenata. Cene neprerađene hrane u avgustu su zabeležile mesečni rast od 4,1 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 23 procenta ‒ navela je NBS.

NBS ocenjuje da će međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Možda Vam se svidi i