Gradske priče: Branka Tica, najbolji poenter Superlige, svetski i evropski viceprvak

Od strane Ozon
0 komentar

Mitrovčanka Branka Tica ima 18 godina, završila je osnovnu školu “Sveti Sava” a njena ljubav prema odbojci i lopti šalje je u Staru Pazovu gde upisuje Gimnaziju “Branko Radičević” i počinje svoju karijeru u “Jedinstvu”, odbojkaškom klubu koji nastupa u Superligi.

Srebrna odbojkašica sa juniorskog Svetskog prvenstva i jedna od najperspektivnijih igračica u našoj zemlji razgovarala je sa nama i podelila svoje profesionalno sportsko iskustvo.

“Odbojka je moj prvi i jedini sport koji sam ikada trenirala, upisala sam je u drugom razredu jer sam volela loptu, pored odbojke dopada mi se i tenis i da nisam upisala odbojku verovatno bih završila na tenisu.” priča Branka.

Klub u kojem je Branka napravila prve korake je odbojkaški klub “Prvi Tempo” a njen prvi trener bio je Srđan Božić.

“Na prvi trening došla sam sa drugaricom, odmah mi se dopalo, treninzi su mi bili raznovrsni, učila sam odbojku kroz igru pa kao mala to nisam shvatala kao obavezu nego kao zanimaciju. Nisam imala ni najmanju pomisao da ću da se bavim ovim sportom profesionalno,da će ovo da bude moj poziv i moj život.”

Branka je svojim prelaskom u Staru Pazovu shvatila razliku između školskih takmičenja gde je kako kaže cilj učestvovati a mentalitet je da je svako pobednik, u slučaju Superlige i takmičenja gde se Branka sada takmiči, razlika u mentalitetu je ogromna.

“Mnogo više vremena se provodi u sali, teretani, na treninzima uopšteno. Nakon treninga ne možeš da se ”isključiš“ i nastaviš sa životom, odbojka je tvoj život i mnogo nakon treninga razmišljam o njoj, pazim na svoju ishranu, vraćam film gde sam pogrešila, šta bih mogla da popravim i slično. Brzo sam se prilagodila tom načinu života, teško mi je pala promena sredine, ja volim Sremsku Mitrovicu.”

U “Prvom Tempu” trenirala je tri puta nedeljno, utakmice su se igrale subotom ili nedeljom a sada Branka trenira dva puta dnevno, treninzi su naporni, traju i do tri sata a u trening ulaze kombinacije lopte, uigravanja taktike, servisa i teretane.

“Ostavljam drugove i drugarice po strani, moram tako, razmišljam o knjizi i lopti ali me svi podržavaju, svi shvataju šta želim i tu su za mene. Dolazim kući vikendima, volim da šetam kejom, volim našu gradsku plažu, nemam neko određeno mesto gde volim da sednem, volim da budem sa prijateljima i porodicom kada mogu, pa gde god to bilo.”

Branka je najbolji poenter Superlige, evropski i svetski viceprvak, vicešampion Vojvodine, devojka koja sanja Olimpijske igre a dolazi iz našeg grada na Savi.

Rajko Bodirogić

Možda Vam se svidi i