„Nevreme“ na stovarištima ogreva

Od strane Ozon
0 komentar

Cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Kako potvrđuju prodavci peleta, cene su od prošle godine otišle skoro duplo. Na stovarištima u Sremskoj Mitrovici malo je ogreva ali ne zato što je zima prošla, naprotiv, potražanja je veća nego inače, povtrđuju prodavci. Kako objašnjavaju, drva i ugalj traže se više nego zimus a razlog je naizvesnost u pogledu energenata i predstojeće zime.

Drva su 10.000 dinara po metru, prošle godine je cena bila oko 6.000-7.000 dinara, ima svakakvog drveta, najviše bukve. Pelet je 48 dinara po kili.

Na jednom stvorištu u Sremkoj Mitrovici kažu su cene prevelike, ali to nije do njih, i nabavna cena je poskupela.

Trenutno, cena po paleta je 48.000 dinara, u aprilu ove godine cena je iznosila 40.000 dinara. Od prošle godine cene su krenule da skaču, prvo 27.000 dinara, pa preko 30.000, a evo sada je cena 48.000, kažu u stovarištu.

U odnosu na prethodnu godinu cene pojedinih energenata su skočile za čak 50 odsto, a najviše su poskupeli briket i pelet.

Kod nas relativno bude skokova, 10 do 20%, armatura je skalala ali je sada pala, trenutno je stabilno. Cena drveta najeftinijeg je 10.000 dinara po metru, briket je 350 dinara za deset kilograma, cigla je 30 dinara, vreća cementa je 900 dinara, blokovi 67 dinara. Bilo je strašnih porasta, armatura se podigla 100%, sada se spustila dosta, cement nije puno rastao, dinar možda, sada je najveća cena na drvima.”

Ogromno je interesovanje i potražnja kupaca, što je razumljivo jer se za početak grejne sezone najavljuju još veće cene. Sve je poskupelo, gorivo, transport, otud i ova veća cena”, kazali su nam u jednom stovarištu.

Možda Vam se svidi i