Održan VI Festival besedništva osuđenih lica. Festival spaja ljude „Ona je osvojila nagradu a ja sam osvojio nju“

Od strane Ozon
0 komentar

2. septembra u konferencijskoj sali Hotela Srem, održaan je šesti po redu Festival besedništva osuđenih lica „Audiatur et altera pars“ – „Neka se čuje i druga strana“

Ove godine takmičilo se 21 učesnik iz 11 zatvorskih ustanova za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srbije koje se bave resocijalizacijom i pripremom za postpenalni prihvat osuđenih lica.

Besednike je ocenjivalo Besedničko sudsko veće Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči”.

Dejan Ilić koji je 10 godina na u zatvorskoj ustanovi u Šapcu, trenutno čeka da izađe na slobodu, jedan je od učesnika Festivala besedništva. „Drago mi je da se datum pomerio, pa mogu da učestvujem na festivalu. Prvi put sam učestvovao pre tri godine sa radom – Svi cvetovi današnjice, imao sam tremu ali tada sam upoznao devojku koja je došla da besedi iz Požarevca. Sve se tada promenlo za mene, nisam prošao u drugi krug zbog treme. Ona je osvojila nagradu a ja sam osvojio nju. Više od godinu dana posle festivala, nas dvoje smo jedno za drugo bili sve, razgovarali smo tri puta dnevno telefonom. Nije bilo lako. Ona je izašla, razdvojili smo se, bolelo me je i ovu pesmu danas – Sada znam šta je ljubav, napisao saam zbog nje i zbog svih ostalih ljubavi. Ljubav pokreće sve“.

Andrijana Tomović iz Beograda, koja se nalazi u popuotvoronom odeljenu u zatvorskoj ustanovi u Požarevcu još jedan je učesnik Festivala besedništva. „Došla sam da prikažem i nas žene u nekom boljem svetlu. Velika mi je čast da učestvujem na Festivalu. Mnoge žene, osuđenice su me podržale. Za danas sam pripremila interpretacija, Fridrih Niče: Tako je govorio Zaratustra, govori o spavanju, to je nešto čime se mi suošavamo u zatvoru. Da li je san dobar ili nije, griža savesti…“

Pobednici Festivala besedništva osuđenih lica „Audiatur et altera pars“ – „Neka se čuje i druga strana“ Autorska beseda – Dejan Ilic; Interpretacija Andrijana Tomović.

Organizatori Festivala su Ministarstvo pravde Republike Srbije Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija, Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica i Ustanova za negovanje kulture “Srem”, a održan je pod okriljem Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”.

Možda Vam se svidi i