“Energetski pasoš“ za automobile u primeni od 24. decembra

Od strane Ozon
0 komentar

Pravilnik o podacima ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila, koji će novi automobili morati imati počeće da se primenjuje 24. decembra.

Pravilnik po kojem novi automobili moraju imati „energetski pasoš“  a prodaju se u Srbiji, stupa na snagu ovog meseca a sadrži informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva, odnosno „energetski pasoš“.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović je, otvarajući seminar na kojem su se uvoznici i distributeri novih vozila upoznali sa tim pravilnikom i obavezama koje iz njega proističu, podsetio da je Srbija prošle godine donela Zakon o klimatskim promenama nakon otvaranja poglavlja 27.

“Tim zakonom je prepoznata ova direktiva EU i transponovanjem te direktive je donet Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila, kazao je Stamatović.  On je naveo da je poenta da kupac bude informisan kako bi doneo dobru odluku i za sebe i za životnu sredinu.

 Nakon 24. decembra svako novo vozilo koje se prodaje u Srbiji mora imati informacije o energetskoj efikasnosti, emisiji CO2 i ekonomičnosti potrošnje“, objasnio je Stamatović. 

Neke od obaveze koje proističu iz Pravilnika su da novi model putničkih automobila M1 – poseduje oznaku o ekonomičnosti vozila, kao i da na kraju svake godine uvoznik dostavlja ABS listu modela svih novih vozila sa podacima koji su propisani u tabeli. 

Takođe, ABS prikuplja liste sa podacima od svih uvoznika i objavljuje vodič sa savetima za vozače, sa objašnjenjima o uticaju na životnu sredinu, kao i sa listom svih modela svih marki koje se prodaju na našem tržištu. Pored toga, objavljuje se i lista deset najekonomičnijih modela za svaki tip goriva.

Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i