Ekonomska škola bila domaćin inostranim učenicima i nastavnicima

Od strane Ozon
0 komentar

U periodu od 21.9.do 28.9.2022. godine Ekonomska škola „9.maj“ iz Sremske Mitrovice imala je čast da bude domaćin inostranim učenicima i nastavnicima povodom četvrte mobilnosti Erasmus + projekta “Tehnologija za obrazovanje, alternativne metode i STEAM“. Našu zemlju, grad i Ekonomsku školu je posetilo 35 učenika i nastavnika iz Portugalije, Španije, Poljske i Rumunije. Učenici su bili smešteni u porodice svojih vršnjaka, učenika Ekonomske škole, koje su se pokazale kao divni i gostoljubivi domaćini.
Rad učenika je bio organizovan kroz međunarodne grupe, i u toku sedam dana održale su se različite aktivnosti u školi vezane za temu projekta:

 • kubizam u matematici kroz dekoraciju hrane: učenici su se upoznali sa osnovnim karakteristikama kubizma kao umetničkog pravca koji koristi geometrijske oblike, i to svoje znanje su primenili u dekoraciji hrane, oblikujući različito voće i povrće u geometrijske oblike od kojih su kreirali prava mala umetnička dela.
 • molekularna gastronomija: uz pomoć nastavnika kuvarstva učenici su se upoznali sa osnovama molekularne gastronomije i zatim kroz praktičan rad učili kako da naprave neobična jela kao što su špagete od jagoda i perle od meda.
 • ediovanje video zapisa uz pomoć programa Filmora: učenici su snimali video zapise koje su zatim po grupama , i uz pomoć nastavnika informatike i učenika Ekonomske škole spajali i editovali da bi napravili video o svom boravku u našoj zemlji. Zatim su svoje video zapise postavili pretočili u vlogove i postavili na Jutjub kanal kako bi svoje iskustvo predstavili javnosti.
  Pored aktivnosti vezanih za projekat, organizovane su i brojne kulturološke aktivnosti i posete: obilazak grada uz turističkog vodiča gde su se učenici upoznali sa istorijom Sremske Mitovice. Obišli su Žitni trg, Carsku palatu, Trg Ćire Milekića i mnoge druge znamenitosti.
  Putovali su u Beograd, gde su posetili Hram Svetog Save, muzej Nikole Tesle, i pešačkom turom obišli crkvu Sv. Marka, Narodnu skupštinu, Knez Mihajlovu ulicu, Kalemegdan…
  Povodom Evropskog dana jezika, u organizaciji nastavnika stranih jezika i uz pomoć svojih vršnjaka upoznali su se na našim ćirličnim pismom i učili kako da čitaju i pišu ćirilicu, a organizovana je i aktivnost upoznavanja sa tradiciojom i narodnim plesom Srbije, gde su svi učesnici zajedno zaigrali neka od srpskih kola kao što su: moravac, užičko i vlaško kolo. Sportska aktivnost, u organizaciji nastavnika fizičkog vaspitanja, je doprinela dodatnom zbližavanju učenika kroz različite sportove: poligon, odbojku, mali fudbal, košarku, stoni tenis.
  Vikend je bio porodičan , i porodice domaćini su gostima organizovli raznovrsne sadržaje od posete Fruškoj gori sa svojim manastirima, izletištima, jezerima , ali i posetom specijalnom rezervatu prirode bari Zasavici, poseti muzeju grada, Spomen groblju, sportskoj hali itd. dok su nastavnici posetili vojvođansku prestonicu i Sremske Karlovce.
  Sve ove aktivnosti su dokaz da je Erasmus + kompleksan projekat kojim se edukujemo ne samo po pitanju tehnologija, već nestaju jezičke barijere i pospešuje se vokabular, šire se geografski vidici, istorijska i umetnička saznanja, sportski duh koji uz sve navedeno učvršćuje prijateljstvo i različitosti čini jedinstvenim.

Možda Vam se svidi i