Dokumentarni film „SAVA” londonskog reditelja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Projekcija dokumentarnog filma „SAVA” britanskog reditelja Metjua Somervila i makedonske producentkinje Gorjane Atanasove održana je u Pozorištu „Dobrica Milutinović”. Film je sniman tokom 2019. godine na lokacijama u okviru nekadašnje Jugoslavije od izvora do ušća reke Save.

Film je nastao u koprodukciji Sava Films iz Velike Britanije, Ortak Films iz Makedonije i Hypermarket iz Češke, a predstavlja i poslednji projekat slavne glumice Mire Furlan koja je napisala naraciju za film i dala glas reci Savi.

Metju Somervil iz Londona ima 32 godine, Sremsku Mitrovicu posetio je prvi put pre devet godina, 2014.  inače se bavi snimanjem filmova i kaže: „Kada sam prolazio ovuda autobusom iz Hrvatske video sam ovu reku, kasnije sam pogledao na mapi i video da je to ustvari bila najduža reka u Jugoslaviji. Shvatio sam da ona povezuje sve ove regione na Balkanu i  da želim da uradim film o reci Savi. Projekcije filma imamo u svim mestima gde smo snimali. Sinoć smo bili u Jameni, danas u Sremskoj Mitrovici, u svakom mestu je drugačije različiti su regioni. U Jameni je specifično zato što je malo mesto, dosta udaljeno, skoro odsečeno od sveta gde nema ni bioskopa i prethodna filmska projekcija je bila pre 20 možda 30 godina, tako da sam upoznamo dosta meštana i dosta je dece došlo na projekciju filma što mi je veoma drago.”

Projekcija u Sremskoj Mitrovici organizovana je u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i Pozorišta „Dobrica Milutinović” uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i