Da li znate da postoji škola roditeljstva i da li ste je pohađali?

Od strane Ozon
0 komentar

Da li ste znali da postoji škola roditeljstva koja služi da pomogne u svim brigama i nedoumicama koje ste imali i da li ste ih pohađali?

Jedna od najvažnijih životnih odluka svakog od nas jeste – da postanemo roditelji. Kada saznamo da smo stvorili biće koje će biti naš centar Sveta, osećamo se jakim i spremnim za ovaj veliki poduhvat. Ipak, dešava se da nas roditeljstvo zatekne ne(dovoljno)spremne. Sve što smo mislili da znamo – nestaje, svaka kontrola nad sobom i emocijama – prestaje, dolazak novog života na svet menja nas iz korena i pravi od nas neke nove ljude.

Sigurni smo da većini roditelja mnogo znači da imaju nekog da im objasni protokolarne i proceduralne stvari vezane za početak roditeljstva.

Zato je važno da ne zaboravite ili ako ne znate, da se raspitate o školi roditeljstva u kojoj dobijate podršku kod prvih vaših koraka u novi svet.

U prostorijama Centra za prevenciju u okviru Dispanzera na Savi u Sremskoj Mitrovici dvanaest godina radi “Škole roditeljstva”.

“Škola roditeljstva je projekat koji postoji od 2010. godine, a kojim se bave patronažne sestre Doma zdravlja. Kroz školu su prošle mnoge trudnice i budući očevi, u proseku 10-15 roditelja mesečno“, objašnjava glavna sestra polivalentne patronažne službe Sanja Ristić Gunjević .

Škola roditeljstva u Sremskoj Mitrovici svakog meseca prima nove polaznike, buduće roditelje, koje tim eminentnih predavača edukuje i informiše o trudnoći, porođaju, babinjama, dojenju, razvoju i nezi bebe. 

„Svakog meseca startuje nova grupa trudnica a sam kurs traje mesec dana. Radionice se održavaju sredom u 12 časova u Dispanzeru na Savi, u prostorijama polivalentne patronaže. Buduće majke i očevi na predavanjima razmenjuju iskustva i kroz razgovor i edukaciju stiču nova znanja. U projekat su uključeni pedijatar, ginekolog, stomatolog, psiholog zajedno sa patronažnom sestrom pa učesnici kursa mogu da se upoznaju sa svim aspektima roditeljstva„, rekla je Sanja Ristić Gunjević .

Škola roditeljstva je odličan prvi korak za buduće roditelje, pre svega, značajno je da imaju stručnu osobu na koju mogu da se oslone, nekoga sa iskustvom ko će dati reč podrške u trenucima kada su umorni, nenaspavani, možda malo i preplašeni.

Koordinator škole roditeljstva je glavna sestra polivalentne patronažne službe Sanja Ristić Gunjević zajedno sa svojim koleginicama koje kroz ovaj kurs i predavanje ali i svakodnevne posete trudnicama i porodiljama roditeljstvo čine još lepšim i lakšim.

Budući roditelji postavljaju mnogo pitanja a ona su najčešće vezana za ishranu, negu i kupanje. U toku našeg kursa koristi se jedna beba, jedna pokazna lutka pomoću koje roditeljima približavamo ovo iskustvo. Roditelji se nakon prikazivanja uključe, probaju sami, pa tu ima dosta zanimljivih situacija, sve je to deo roditeljstva“, dodaje Sanja Ristić Gunjević.

Buduće majke u „Školi roditeljstva“ u Sremskoj Mitrovici se pripremaju za najvažniju ulogu u životu svakog čoveka – roditeljstvo!

Kurs je besplatan za sve trudnice iz opštine Sremska Mitrovica, a u „Školi roditeljstva“ su i ranije imali i trudnice iz drugih mesta, tako da su svi dobrodošli.

Zainteresovani se mogu javiti na broj 064 877 0571 ili 022 617 141

Možda Vam se svidi i