Bivšem pripadniku MUP-a, optuženom za špijunažu iz Sremske Mitrovice sudiće se ponovo

Od strane Ozon
1 komentar

BIVŠEM pripadniku MUP Srbije Draženu Letiću (50) iz Sremske Mitrovice, protiv kojeg je tužilaštvo podiglo optužnicu zbog sumnje da je špijunirao za Sigurnosno-obaveštajnu agenciju Hrvatske (SOA), kao i da je obezbedio lažne dokumente kojim je Branimir Glavaš pokušao da spreči istragu protiv sebe, Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Sremskoj Mitrovici i postupak vratio na početak.

Letić je bio osuđen na pet godina zatvora, a iz pritvorske jedinice, u kojoj se i dalje nalazi, 2. septembra biće sproveden na novo pripremno ročište, koje je zakazano kod sudije Miodraga Rosića.

Kako iz Višeg suda u Sremskoj Mitrovici kažu za „Novosti“, sada su u ovom sudskom procesu spojena dva predmeta, pa će se pored Letića na optuženičkoj klupi naći i Nikola Kajkić (48), koji je u trenutku podizanja optužnice bio inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj i predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske, gde je, u međuvremenu, podneo ostavku. Tvrdi se da je on imao formiranu saradničku mrežu za prikupljanje obaveštajnih informacija, za vrbovanje osoba sa naših prostora za saradnju sa hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.

U slučaju da se Kajkić ne odazove na ročište, u Višem sudu kažu da će raspisati poternicu za njegovo privođenje.

Letić je uhapšen 13. jula 2019. u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske i to kao član kriminalne grupe Majkla Dokovića, čija organizovana grupa je, kako se sumnja, pokušala da prokrijumčari 600 kilograma kokaina, vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Za Letića, koji je bio poznat u kriminalnim miljeima, tokom istrage, koju je vodila Bezbednosno-informativna agencija (BIA), došlo se do podataka da je šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu i to za novčanu nadokanadu. Tokom istražnih radnji, BIA je prikupila podatke da je Letić, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, u Srbiji prikupljao obaveštajne informacije i prenosio ih Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji Hrvatske.

RATNI ZLOČINI
NIKOLA Kajkić je obavljao i funkciju šefa Istražnog tima za ratne zločine, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske. To je urađeno radi ponovnog pokretanja istrage u vezi sa ratnim zločinima, počinjenim protiv osoba hrvatskog porekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Tada je najviše koristio Letića u obaveštajne svrhe.

Smiljka Kostić

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Zoro 22.07.2022. - 9:00 am

Aj neserite…700 firmi su Hrvati pokupovali po Srbiji..

Komentari su zatvoreni.