BAGERI „ZAPOSLILI“ I ARHEOLOGE: Ispod asfalta novog auto-puta Kuzmin – Sremska Rača ostaće pronađeni ostaci utvrđenja i manastira

Od strane Ozon
0 komentar

OSTACI zidina, koji su otkriveni tokom izvođenja radova na novom auto-putu Kuzmin – Sremska Rača, u blizini reke Bosut, pripadaju srednjovekovnom manastiru Svete Anastasije, otkrila su istraživanja na osnovu pronađenih predmeta.

Kako kaže za „Novosti“ Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, u toku su konzervatorski radovi, prilikom kojih će zidovi utvrđenja biti prekriveni i adekvatno zaštićeni, a radovi na deonici nastavljeni.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre deceniju ali još nije istražen, upravo znajući da postoji mogućnost za pronalazak veoma značajnih predmeta i kulturnog dobra izvođači radova su upoznati kako se ne bi nešto oštetilo.

Na osnovu predmeta i materijala pronađenih na ovoj trasi novog auto-puta, sada možemo da tvrdimo da temelji pripadaju srednjovekovnoj građevini. Nažalost, o njoj imamo malo podataka sem jedinog izvora iz 13. veka, gde se navodi da se grčki manastir nalazio u blizini sela Grk, a to je današnje Višnjićevo, što se poklapa sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina – kaže Šulaja, dodajući da tu nije kraj, već će se nastaviti u tom pravcu, kako bi se misterija utvrđenja što više razotkrila.

Foto: Smiljka Kostić

Arheolozi nadu polažu u obradu pronađenih predmeta kojih je dosta izvađeno iz zemlje, od novčića, sitnog nakita do velikog broja grobova.

  • Nakon turskog razaranja manastira ostalo je vrlo malo pisanih tragova, što stvara jednu veliku „rupu“ iz tog perioda. Nama trebaju saznanja koja su bitna za život tog manastira, o kojem skoro nema pisanih tragova počev od njegovog nastanka – naglašava Šulaja.

Ostaci ove građevine ostaće u zemlji, na mestu gde će ograda razdvajati dve trase novog auto-puta.

MISTERIJA
ZNAČAJNI arheološki lokalitet „Adžine njive Brajkovo 2“ otkriven je na području gde se gradi novi auto-put Ruma – Šabac, u ataru sela Klenak, i svedoči o poslednjih osam hiljada godina života na ovim prostorima. Ovo je treći lokalitet sa najvećom misterijom srpske arheologije – vinčanskim nekropolama.

Smiljka Kostić

Možda Vam se svidi i