Šta vam je potrebno za savršen dvorišni roštilj?

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon duge i hladne zime, svi jedva čekamo tople prolećne dane. Veliki deo aktivnosti se seli na otvoreno, naročito ako imate dvorište ili bar velike balkone.

Foto freepik.com

Kada pomislite na dvorišne prostore, koja vam slika prva dolazi u misli? Savršeno podšišan travnjak, suncobran, garnitura za sedenje i roštilj u uglu, zar ne? Zabava prijatelja i porodice uz ukusne specijalitete sa roštilja, dok se u pozadini čuju muzika i smeh. Ručak u senci drveta ili večera pod vedrim nebom, nakon koje se druženje nastavlja dugo u noć.

Kako biste maksimalno iskoristili topliji deo godine za obedovanje pod vedrim nebom i pripremali savršeno ukusnu hranu, biće vam potreban roštilj, ali i usisivač za pepeo. U nastavku teksta vam donosimo više informacija o ovim uređajima i njihovom korišćenju.

Izbegnite nered prilikom pripreme roštilja

Roštiljanje je jedno od najvećih užitaka. Ukusna hrana spremljena na otvorenom plamenu – čak i najomraženije povrće postaje ukusno. Sve je sjajno u vezi roštilja – sve, osim čišćenja. 

Budimo objektivni – ne želite da pepeo leti svuda okolo i začini vaš, inače savršen, obrok. Čak i sa uklonjivom posudom za pepeo, i dalje ćete verovatno pronaći čestice rasute po celom dvorištu. Zato uvek treba da čistite pepeo najboljim dostupnim usisivačem za pepeo. 

Ne samo da je usisivač za pepeo vredna investicija za vaš roštilj, već ćete uskoro otkriti zašto je to jedan od najzgodnijih alata koji možete imati u kući. U nastavku ćemo objasniti šta su i kako se koriste najbolji usisivači za pepeo, koji će postati nezamenjivi u vašem domaćinstvu.

Šta je usisivač za pepeo?

Usisivač za pepeo je uređaj koji usisava pepeo, jednostavno, zar ne? Ali da li ste znali da ovaj aparat ima mnogo više funkcija od pukog čišćenja roštilja? Usisivač za pepeo možete koristiti za čišćenje kamina, peći na drva, ložišta i još mnogo toga. Neke modele možete koristiti i kao klasične usisivače, što je pogodno za uklanjanje fine prašine u vašem domu.

Metalni rezervoari i vatrootporna creva pomažu usisivaču pepela da izdrži visoku toplotu. Međutim, mudro je pravilo da sačekate da se pepeo potpuno ohladi pre nego što ga usisate. Usisivači za pepeo su dizajnirani da izdrže visoku toplotu, ali uklanjanje mlakog ili ohlađenog pepela je pametan potez da vaš usisivač besprekorno funkcioniše u godinama koje dolaze.

Zašto vam je potreban usisivač za roštilj?

Nikada ne pokušavajte da koristite običan usisivač za pepeo. Klasičnim usisivačima nedostaju komponente otporne na vatru, koje su standardne za usisivače za pepeo. Čak i ako sačekate da se pepeo ohladi, još uvek možete naići na žar zakopan u pepelu. Kako ne biste proizveli požar i kako bi vaša bezbednost bila na prvom mestu, koristite namenski uređaj.

Pepeo takođe može biti štetan za unutrašnje funkcionisanje usisivača. Čestice su sitne i mogu brzo da prodru u filter usisivača i odu pravo do motora. Sa takvom vrstom oštećenja, vaš usisivač će prestati da radi. Usisivači za pepeo su kompaktni, pristupačni i obavljaju posao. Vreme je da nabavite svoj.

Kakav roštilj za dvorište odabrati?

Bilo da kupujete prvi ili peti roštilj u životu, izbor nije lak i mnogo toga treba uzeti u obzir. Roštilji mogu biti električni, na gas ili na ćumur. Iako su i prve dve opcije sasvim u redu, roštilj na ćumuru je najukusniji, a razlog zašto pripremamo hranu na ovaj način je upravo njen specifični ukus. Stoga opravdano smatramo da su najbolji roštilji za dvorište upravo roštilji na ćumur.

Roštilji na ćumur – karakteristike

Kod ovog modela roštilja vatra se loži komadima ili briketima ćumura. Dakle, potrebna vam je zaliha drvenog uglja pri ruci. Takođe, nakon što završite sa roštiljanjem, moraćete da odložite ostatak pepela, ali u tome će vam pomoći usisivač za pepeo.

Iako loženje i čišćenje možemo posmatrati kao neminovnu neprijatnost, roštilj na ćumuru ima jednu ogromnu prednost u odnosu na sve ostale. Ukus. Dim od uglja daje vašoj hrani taj neodoljivi ukus i miris. Bilo da pripremate piletinu, pljeskavice i ćevape, ili pak rebarca, vaša hrana će pokupiti aromtične note dima i drveta.

Vatra koju proizvodi zapaljeni drveni ugalj, barem kada je prvi put zapaljena, takođe stvara mnogo više toplote od roštilja na gas. Napravićete savršene odreske baš svaki put. 

Za razliku od plinskog roštilja, ne možete samo podesiti dugmad, da biste podesili toplotu; umesto toga, koristite otvore za ventilaciju i klapne da kontrolišete usisavanje vazduha, koji će ili podstaći ili ugušiti plamen. Biće vam potrebno malo vremena da se naviknete, ali kada savladate veštinu roštiljanja i steknete praksu, bićete poput pravog majstora.

Faktori koje treba uzeti u obzir pri kupovini roštilja

Obratite pažnju na sledeće stavke:

  • Veličina i kompaktnost. Da li ćete roštilj koristiti samo u dvorištu? Ako često idete na kampovanje verovatno želite roštilj koji možete poneti sa sobom. Neki roštilji su malih dimenzija i jednostavni za prenošenje, dok su drugi nezgrapni. 
  • Dodatni pribor. Bočne police povezane sa roštiljem mogu biti veoma zgodne. Međutim, ako vam je potreban roštilj sa malom površinom, jer nemate puno prostora, uvek možete koristiti stolicu, ako vaš roštilj nema bočne police.
  • Dimnjak za roštilj je metalni cilindar sa ručkom. Napunite ga ćumurom, a zatim stavite zgužvani papir u šupljinu ispod. Nakon paljenja papira, koncentrisana toplota i plamen zapaliće ćumur. Kada se ćumur pokrije belim pepelom (10-15 minuta), izbacite ga u predviđeni spremnik na roštilju. Neće biti potrebne nikakve hemikalije da zapalite vatru.

Roštilji na ćumur su generalno povoljniji od plinskih i električnih modela, ali to nije razlog što ih većina ljudi preferira. Vreme potrebno da “razgorite” vatru će rasplamsati i atmosferu. Roštiljanje je više od puke pripreme hrane – sinonim je za druženje i prijatne sate provedene na suncu, uz osvežavajuće piće i ljude koje volite. Odaberite model roštilja za dvorište i uživajte ovog (i svakog narednog) leta!

Promo tekst

Možda Vam se svidi i