Vratio se iz Kanade u svoj grad i Galeriji poklonio 21 sliku

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Galeriji „Lazar Vozarević“ potpisan sporazum o primopredaji 21 slike umetnika i slikara Branislava Miokoviča.

Direktor Galerije „Lazar Vozarević“, Milan Marinković kaže da je Galerija od danas bogatija za još jednu zbirku slika.

Izložba slikara Branislava Miokoviča je otvorena 29. septembra, građani su mogli pogledati 21 umetničko delo. Nakon izložbe, umetnik je doneo odlukuda će svoje slike pokloniti Galeriji.

„Sa zadovoljstvom smo to prihvatili i zaista smo zahvalni i danas smo to okončali sporazumom o primopredaji slika. Slike će biti deponovane u našem depou i čuvane i živeće život kod nas, organizovaćemo izložbe ovih slika u svim Muzejima gde imamo dobru saradnju. Želim da se zahvalim gospodinu Miokoviću.“ rekao je Milan Marinković.

Izložba ima ime „Natrag gde pripadam“ a motivi na slikama su apstraktni pejzaži Srema, prepoznaje se okolina Manđelosa.

Branislav Mioković, slikar koji je veliki deo svog života proveo u Kanadi rekao je da su sve poklonjene slike, čiji je broj 21, slike velikog formata a razlog poklona jeste taj što je on odrastao u Sremskoj Mitrovici.

„Moje najsrećnije dane detinjstva i mladosti sam proveo ovde, ostatak života je bio u inostranstvu. Došao sam na ideju da na neki način treba da se odužim Mitrovici, i ovo je bio najadekvatniji način da to uradim, naišao sam na razumevanje ovde u Galeriji, izložba se bliži kraju a poklon je ozvaničen.“ rekao je Mioković.

Na pitanje novinara Ozon Media kada je otkrio svoj talenat za slikanje, Mioković odgovara da je kao mlad rekao svom ocu da želi da studira slikarstvo ali njegov otac nije bio zadovoljan.

„Kako ćeš to da radiš i studiraš, bićeš gladan ceo život.“ bile su reči Miokovićevog oca.

„Išao sam kod čika Brane na časove svakog poslepodneva, slikao sam i crtao, sa 17 godina sam se prebacio na arhitekturu ali ljubav prema slikanju nije prestala.“ zaključio je Mioković.

Možda Vam se svidi i