POSETITE Izložbenu postavku pod nazivom “Istorijska uloga Kazneno – popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Izložbena postavka u okviru sremskomitrovačkog Kazneno popravnog zavoda pod nazivom „Zapečaćene sudbine“ dostupna je za posetioce.



Za naše sugrađane, obilazak izložbene postavke je besplatan.

*Napomena za ostale posetioce: -Grupna poseta: Cena po osobi 150 dinara, -Pojedinačna ulaznica 300 dinara.

Radno vreme Muzeja je od 8:00 do 15:00 časova svakog radnog dana.



Izložbena postavka ima četiri celine:

Prvi deo u kome se nalazi postavka posvećena stradanju Srba u periodu od 1901. do 1918. godine kada je zatvorom upravljala Austrougarska. Austrougarska vlast je u zatvor dovodila zarobljenike i civile – žene, decu, ranjene borce iz Bosne, Mačve i Srema i deportovali ih dalje u logore po Austrougarskoj.

Drugi deo postavke odnosi se na izvršenje smrtnih kazni u Kraljevini Jugoslaviji imajući u vidu da se u njenim severozapadnim delovima (današnja Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Vojvodina) primenjivalo austrijsko pravo po kome su smrtne kazne izvršavane vešanjem.

Najpotresniji, treći deo izložbene postavke jeste onaj koji svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine kada je ovim zatvorom upravljala takozvana NDH koja je imala najsurovije metode ubijanja nedužnih srpskih civila poput bacanja u živi kreč.

Četvrti deo posvećen je poznatim političkim zatvorenicima (Žarko Zrenjanin, Oskar Davičo, Josip Kraš, Janko Veselinov Žarko, Đurađ Đuro Pucar, Rade Končar, Milovan Đilas, Moša Pijade i drugi…).

Možda Vam se svidi i