Uvođenje pametnih sistema merenja. Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji sa EBRD za pametna brojila

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat „Pametna brojila“.

Posle sednice vlade je saopšteno da je uvođenje pametnih sistema merenja u energetski sektor jedan od najvažnijih ciljeva energetske politike Srbije i da predstavlja prioritetni zadatak u modernizaciji sistema prenosa i ditribucije električne energije.

Benefiti koji se očekuju od korišćenja ovakvih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom su, pored ostalog, smanjenje neovlašćenje potrošnje električne energije, automatizacija očitavanja, smanjenje troškova radne snage.

Benefiti su i detekcija nestanka napajanja, kvalitetnije planiranje isključenja kod remonta električnih objekata, navela je Vlada Srbije.

Elektrodistribucija Srbije potpisala je 14. septembra ugovor sa EBRD o garanciji i zajmu za projekat „Pametna brojila“ u iznosu od 40 miliona evra kojima će se nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu, saopštilo je tada Ministarstvo rudarastva i energetike.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu Nandita Paršad rekla je da će zajam te banke doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

„Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da je za ugovor o zajmu od 40 miliona evra, država dala garancije, a da će se razgovarati sa svim međunarodnim partnerima kako da se uloži više u distributivnu mrežu jer je to osnova za energetsku bezbednost.

Možda Vam se svidi i