TRIBINA Rešavanje problema boraca, prognanih lica i drugih socijalno ugroženih grupa

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Tribina namenjena izbeglim, raseljenim i prognanim licima sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova i Metohije održana je danas u sali Skupštine grada Sremska Mitrovica. Tema skupa bila je „Rešavanje problema boraca, prognanih lica i drugih socijalno ugroženih grupa”

Na tribini je govorio Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik.

Miodrag Linta u svom izlaganju  je istakao da su građani izgubili poverenje u nadležne institucije jer je veći deo njihovih problema ostao nerešen, i da on kao narodni poslanik insistira da Vlada Republike Srbije konačno reši stambeno pitanje svih proteranih Srba koji su skoro 30 godina u statusu prognanika.

  • Godinama pokušavam da pokrenem rešavanje ključnih problema našeg naroda odnosno da budu predmet razgovora u najvažnijim državnim institucijama s ciljem da se pronađe pravično, trajno i sveobuhvatno rješenje tih problema. Tražim da Vlada pokrene suštinski dijalog sa zvaničnim Zagrebom i zvaničnim Sarajevom u rešavanju brojnih imovinskih i drugih problema proteranih lipca ali i mnogih drugih oštećenih građana. Temelj toga dijaloga morao bi da bude važan državni sporazum, to je Bečki sporazum o sukcesiji koji garantuje prava svim građanima koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine”, rekao je Linta.

Iako se zalaže da država osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, a jako kaže i  podneo je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izbeglicama kako bi Narodna skupština Srbije obavezala Vladu da se nastavi realizacija Regionalnog stambenog programa dok poslednja prognanička porodica ne bude stambeno rešena, nije nije dobio podršku u Skupštini da se dnevni red dopuni njegovim Predlogom

Miodrag Linda je rekao da ipak neće odustati od borbe. „Tražim da naše Tužilaštvo za ratne zločine konačno počne da radi svoj posao, u prethodnih skoro 18 godina naše tužilaštvo je podiglo 90% optužnica protiv Srba. Insistiram da naše tužilaštvo konačno počne da pokreće istrage, da podiže optužnice protiv svih pripadnika hrvatskih, muslimanskih, albanskih vojnih paravojnih formacija koje su činili brutalne zločine nad našim narodom.”

Linta je kritikovao kategorizaciju boraca u zakonu i naglasio da bi trebalo da svi borci budu ravnopravno kategorisani bez obzira da li su ratovali na području Republike Srpske Krajine, Republike Srpske ili na KiM. Zbog toga je podneo u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Preko 100 prisutnih  na tribini su aktivno učestvovali u radu ove tribine, a Linta je prisutne pozvao i da se obrate putem telefona kancelariji Saveza Srba iz regiona u Novom Sadu.

Možda Vam se svidi i