Svinjsko meso će ovih dana u prodavnicama poskupeti za oko 20%, jer je porasla cena žive vage, pa ga klaničari umesto po 120 dinara po kilogramu plaćaju po 165 dinara, najavljuju trgovci.
Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je za Betu da meso ne poskupljuje, već se „cena vraća na nivo od pre više meseci“.

– Sve je poskupelo, cena stočne hrane je skuplja i do 30% pa ni sa višom cenom žive vage svinja od 165 dinara ne pokrivamo troškove proizvodnje i nadamo se da će ići još gore – rekao je Erić.
Istakao je da su prethodnih meseci trgovci „dobro zarađivali kupujući meso po 100 do 120 dinara po kilogramu, a kilogram buta prodavali po 500 dinara, a ostale kategorije po 200-300 dinara po kilogramu“.
Erić je rekao da je cena svinjetine počela da se vraća na prethodni nivo zbog toga što je sa robnim rezervama dogovorena isporuka 15.000 komada u razmeni za kukuruz, zbog čega je povećana tražnja, i dogovora proizvođača da obustave isporuku svinja klanicama po bagatelnim cenama.
Zoran Matijević, suvlasnik kompanije „Matijević“ je rekao da bilo krajnje vreme da poskupi svinjsko meso.
– Mi smo u dvostrukoj ulozi – i u ulozi proizvođača i prodavca. Kao proizvođaču nam odgovara da meso poskupi, a kao prodavcu ne baš sasvim jer ne možemo da podignemo toliko cenu svinjskog mesa koliko je poskupela živa stoka pošto bi pala prodaja, reko je Matijević agenciji Beta.
Izvor eKapija
1 komentar
Kad se cena spustala do 120 din (sa 180) ni 1x nije pojeftinilo meso. A sad je krajnje vreme da poskupi.
Komentari su zatvoreni.