Srbija: Sve više dece ima kovid, na respiratorima tri bebe

Od strane Ozon
0 komentar

Još 64 osobe umrle su od posledica koronavirusa u poslednja 24 sata u Srbiji. U istom danu za život se bori šestoro dece koja su priključena na respirator. Među njima tri bebe.

U redovima ispred kovid ambulanti sve češće stoje i deca. Neka od njih završe na respiratoru. Pošteđene nisu ni bebe.

U Tiršovoj dve bebe, zaražene u petom, odnosno desetom danu života dišu pomoću respiratora. 

„Kad god nas pitaju kakva je situacija sa tim pacijentima kažemo da su vitalno ugroženi jer se nalaze na mehaničkoj ventilaciji i pluća su zaista oštećena“, kaže Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. 

U Institutu za majku i dete na respiratoru je šestomesečna beba i još troje dece koji imaju 7, 16 i 17 godina.

 „Povremeno vidimo poboljšanje onda dođe do pogoršanja. Ponadamo se da će se, kako narod kaže, organizam izboriti sam od te bolesti uz pomoć naravno lekova i svih postupaka koje preduzimamo. Međutim to je stalno jedan korak napred, jedan korak nazad. Za sada je situacija i dalje kritična i prilično smo zabrinuti za ova četiri deteta„, kaže zamenik direktora Instituta za majku i dete profesor Vladislav Vukomanović. 

Zabrinjavaju i brojke zaražene dece. Samo u Nišu, samo juče, bilo ih je sedamdesetoro. „One su prilično očigledne bile od početka školske godine. Otprilike ti procenti su od 20 čak 25 odsto školske dece, studenata. To nismo imali u ranijim talasima“, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković. 

Da li će pune kovid ambulante isprazniti školske klupe?

Predsednica Vlade čeka preporuke, posle jučerašnjeg, današnjeg i sutrašnjeg sastanka Batuta, Ministarstva prosvete i medicinskog dela Kriznog štaba.

 „Dakle doneće se najbolja moguća odluka, najbolja moguća, najbezbednija za decu i najbolja odluka za njihove porodice. Tako da očekujem da vidim preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je da svakako deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu“, rekla je premijerka Ana Brnabić. 

U školu za sada idu sva deca, s tim što se u Beogradu, Vrnjačkoj banji, Nišu i Šapcu odlazak u školu kombinuje sa nastavom na daljinu.

AUTOR RTS

Možda Vam se svidi i