I ove godine se održava „Mačkov dan mladog portugizera“, svečanost posvećena vinu, poeziji, kulturi i ljubavi, a tim povodom održaće se i 11. po redu konkurs za najlepšu pesmu o vinu.

Konkurs se realizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima. Osnovana je 1842. godine i imala je veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini.

Građani mogu poslati svoje pesme do 31. oktobra.

 Uslov je da tema pesme bude vino, a svi ostali detalji se mogu saznati na zvaničnoj stranici organizatora (detalje konkursa potražite OVDE) ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).

 Žiri je u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice; Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, zamenica direktora vinarije „Mačkov podrum“. Oni će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene.   

Pobednici će biti proglašeni na Danu mladog portugizera u organizaciji vinarije „Mačkov podrum“ koji se održava 19. novembra u Vinskoj ulici u Irigu. Od pokretanja konkursa pa do danas stiglo je ukupno 696 pesama od čak 405 autora, što govori o značaju i veličini ovog konkursa. Sve pesme koje su ušle u uži krug, iz perioda 2010-2015, objavljene su u zborniku pod nazivom „Vino je poljubac postojanja“. U pripremi je i drugi zbornik, koji obuhvata pesme iz perioda 2016-2021, i čije je objavljivanje takođe predviđeno za sam Dan mladog portugizera. „Mačkov podrum“ je porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi šesta generacija vinara.

Mačkov podrum Facebook

Možda Vam se svidi i