Kon: Tražićemo zatvaranje na deset dana i smanjeno javno okupljanje

Od strane Ozon
0 komentar

Na osnovu trenutne epidemiološke situacije, ali i imunizacije u kojoj se ne vidi poboljšanje, dr Predrag Kon kaže da se nada da će se na predstojećem sastanku Kriznog štaba razmotriti nove odluke.

Biće novi sastanak štaba i ja se iskreno nadam da će doći do nekog pomeranja. Ne može doći do pomeranja stava Medicinskog dela kriznog štaba, jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije koja je vanredna a povremeno i katastrofalna„, objašnjava dr Kon.

On navodi da je trajni izlaz iz ove situacije vakcinacija. Stav koji će zastupati Medicinski deo štaba je zatvaranje na deset dana. „Podrazumeva se da budu restriktivne mere u smanjenju kontakata koje bi podrazumevale isključenje radnog vremena. Da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana„, kaže dr Kon. On navodi da je ovo traženo i na prethodnoj sednici kao i da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Dr Kon navodi da će takođe biti traženo i da se javno okupljanje smanji na pet osoba. On naglašava da su traženi uslovi sve ono što bi sprečilo masovna zaražavanja koja se dešavaju. Kako kaže, tada bi se rezultati videli brzo ali naglašava da je skeptičan da će ovakve mere biti usvojene. „Verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno da počne da se uvodi, videćemo samo kako„, kaže on. Kaže da argumente koji nisu vezani za lekare ne želi da komentariše. „Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 zaraženih dnevno, a taj broj je u jednom trenutku otišao i na 8.000. To se nikada do sada nije desilo. Situacija je takva da nema mesta u bolnicama i da se čeka na krevet dosta sati„, kaže dr Kon. Najgore će biti za decu od 12 do 18 godina „Ulazimo u period hladnog vremena koji je pogodan za respiratorne viruse i to jedna neprijatnost a zatim druga je da ulazimo u vreme slava tako da bez ozbiljnih mera ne možemo da očekujemo da se ovo zaustavi„, upozorava dr Kon. On kaže da je broj umrlih daleko veći nego onaj što se registruje. Kako kaže umiranje je i kod nas kao i u drugim delovima sveta. „Virus traži prostor među osetljivima a najosetljiviji su oni koji nisu vakcinisani ili nisu preboleli virus, kao i među onima koji imaju i najviše kontakata to su ljudi između 30 i 55 godina. Oni ispod 30 će tek da se zaražavaju jer oni su najmanje vakcinisani, virus stalno traži prosto, a posebno od 12 do 18 godina„, objašnjava dr Kon. On kaže da se tu formira neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je, kako navodi, potpuno naopaka stvar. Komentarišući stav Ministarstva zdravlja da treba da prijave lekare koji su davali savet građanima da se ne vakcinišu dr Kon kaže: „Doktrirani stavovi jesu nešto što mora da se koristi u toku jedne vanredne situacije i vi ako izađete iz tog okvira, vi ste izašli iz doktriranog stava. To je po meni nedopustivo ali to nije sasvim do kraja razjašnjeno„, kaže dr Kon. Čoveka zarazio nevakcinisani zdravstveni radnik „Imam jedan slučaj gde je došlo do zaražavanja u bolnici, međutim to sad treba do kraja ispitati i neko bi mogao sudski da odgovara. Radi se o nevakcinisanom zdravstvenom radniku koji je preneo virus, jer čovek nigde drugde nije mogao da se zarazi„, kaže dr Kon. Dr Kon naglašava da je virus u međuvremenu postao zarazniji, da zbog treba treća doza, i naglašava da će ona moći da se primi pre šest meseci.

Izvor: 021.rs

Možda Vam se svidi i