Pisci iz nekoliko zemalja gosti Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

U nedelju, 3. oktobra, u mitrovačkoj Gradskoj kući,  sa početkom u 19 časova, održaće se svečani prijem pisaca, koji borave u Srbiji, povodom „58. beogradskih susreta pisaca“.

Piscima će gradonačelnica Svetlana Milovanović uručiti plakete „Počasni građanin carskog grada Sirmijuma“, takođe, biće upriličen i prigodan program u okviru kojeg će pisci domaćini iz Sremske Mitrovice, kao i gosti pisci iz Rusije, Republike Srpske, Bugarske i Azerbejdžana, govoriti svoje stihove.

Biografije pisaca:

VADIM MESJAC

Vadim Mesjac je rođen u Tomsku 1964. godine,  kandidat za doktora fizike i matematike na Tomskom univerzitetu. Vadim je pesnik, romanopisac, autor velikog broja knjiga, član ruskih i stranih književnih organizacija, kao i  PEN centar u Moskvi i Njujorku.

 Predsednik  Centra za savremenu kulturu pri Ruskoj akademiji nauku i Centra za savremenu literaturu sa sedištem u Moskvi.

Vadim Mesjac je glavni urednik časopisa Gvideon i glavni je urednik izdavačkog preduzeća Ruski Guliver.

Koordinator je rusko-američkog kulturnog programa u Sjedinjenim Američkim Državama,

 Vadimo stvaralaštvo je prevedeno na desetak stranih jezika, dobitnik je ruskih i stranih nagrada,a između ostalih i  američke New Voices in Poetry and Prose.

VESELIN MIŠIĆ

Veselin Mišnić je savremeni srpski književnik. Rođen je 1954 god u Mojkovcu, Crna Gora. Veselin Mišnić je predavao u Cetinjskog gimnaziji, potom je bio urednik u izdavačkim kućama Sloboda iz Beograda i Štampar Makarije, Beograd.

Vedseli Mišnić je romanopisac, pripovedač, pesnik, satričar i esejista, objavio je do sada preko četrdeset knjiga u pomenutim književnim žanrovima. Prevođen je na dvadesetak stranih jezika. Zastupljen je u svim značajnijim književnim zbornicima, almanasima, enciklopedijama i antologijama. Dobitnik je više nagrada: „Risto Ratković”  „Radoje Domanović“, „Dragiša Kašiković“, „Vojislav Brković“, „Pečat Kneza Lazara“, „Simo Matavulj“ „Milan Rakić“i druge.

Dugogodišnji je član Udruženja  književnika Srbije Ima status istaknutog umetnika, živi i stvara u Beogradu.

MAJO DANILOVIĆ

Majo Danilović je rođen 1955. godine u Gornjo Lupljanici kod Dervente, u Republici Srpskoj. Član Udruženja književnika Srbije. Majo je član Svetske akademije za poeziju, osnovane pod pokroviteljstvom UNESCO, sa sedištem uVeroni. Koordinator je u Svetskoj akademiji poezije za region slovenskih zemalja. Član je Srpske duhovne akademije.

Majo je glavni  i odgovorni urednik Književnog salona “Poezija STENKA”, Beograd.

Objavio 14 samostalnih i zajedničkih knjiga poezije, priređivač nekoliko almanaha i zbornika poezije

– Pesme su mu objavljivane u antologijama, zbornicima, književnim časopisima, prevođene na više jezika i nagrađivane. Dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Svetosavskog blagodarja Udruženja književnika Srbije, nagrada “Pečat Kneza Lazara“, „Moma Dimić“, „Braća Nastasijević“, Ravaničanin…

IVA NIKOLOVA

Iva Nikolova je rođena 21. aprila 1958. godine. Završila je Nacionalnu  matematičku gimnaziju u Gabrovu, u Bugarskoj. Više obrazovanje stiče na Literaturnom institutu “Maksim Gorki“ u Moskvi. Specijalizira češki jezik i književnost na Karlovom univerzitetu u Pragu. Doktorira iz oblasti masovne komunikacije. Njena disertacija  Destruktivni uticaj medija  na društvena zbivanja,  zaštićena je na Univerzitetu u Sofija, Bugarska,

  Iva je novinar, piše za centralne medije u Bugarskoj. Nalazi se na mestu zamenika glavnog urednika Informativne agencije PIK gde i vodi televizijske projekte agencije.

Autor je 5 zbirki pesama i 5 publicističkih knjiga. Ima zbirku pesama  objavljenoj u Rusiji.

 Prevodi preko 200 knjiga  sa ruskog jezika među kojima: “Izbrano` – stihovi i proza A.S.Puškina, “Ana Karenjina“ Lava Tolstoja; “Braća Karamazovi“, Fjodora Dostojevskog, “Majstor i Margarita“, Mihala Bulgakova,  sve knjige serija Sergeja Minova, Lava Pučkova i Nikolaja Starikova, objavljuje na bugarskom celu seriju “Brigade“ Aleksandra Belova i dr.

Nosilac je bugarskih i međunarodnih nagrada za poeziju i žurnalistiku.Član js Saveza bugarskih pisaca od 1985.godine.

Živi i radi u Sofiji, Bugarska.

FARID HUSEIN

Farid Husein, rođen je 1989. godine, azerbejdžanski pesnik, predsednik Saveta mladih Saveza pisaca Azerbejdžana, urednik „Književnog dodatka“ časopisa „Kaspi“ i glavni odgovorni urednik veb-sajta artkaspi.az posvećenog književnosti i kulturi.

    Osnovne akademske studije na Fakultetu istorije umetnosti Azerbejdžanskog državnog univerziteta kulture i umetnosti završio je 2010. godine specijalizujući „Izdavaštvo i uredništvo“, a master akademske studije je okončao 2013. godine je na Fakultetu za studije kulture pomenutog univerziteta, specijalizujući „Studije kulture“.    Uspešno je doktorirao izlažući naučnu tezu „Principi istraživanja i objavljivanja fondova muzejskih kuća azerbejdžanskih pisaca“.

      Do sada mu je objavljeno preko deset zbirki poezije i njegovi stihovi su objavljivani u mnogim zemljama sveta i prevođeni su na engleski, srpski, ruski, ukrajinski, beloruski, gruzinski, uzbečki, grčki i turski jezik.

NINA SIMIĆ PANIĆ

          Nina Simić Panić je rođena 24. 11. 1994. godine u Beogradu. Prevodilac sa ruskog,engleskog i poznavalac više jezika kao što su španski, italijanski, kineski, turski. Završila je  Filološku gimnaziju  za nadarene učenike – smer: živi jezici . Na Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stekla je zvanje diplomiranog profesora jezika i književnosti.

 Nina je završila master studije i sad je na doktorskim studijama..Član je međunarodnog PEN centra sa sedištem u Bratislavi, Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Nina je prepevala veliki broja pesama istaknutim pesnika  iz Rumunuje, Slovačke , Engleske, Francuske, Italije, Gruzije, Azerjebečana, Turske, Ukrajine, Urugvaja itd.

 Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Blagodarje Udruženja književnika Srbije.

ŽIVORAD ŽIKA AJDAČIĆ

Živorad Žika Ajdačić rođen je 4. februara 1946. godine u selu Lisi-Dragačevo. Školovao se u Lisi, Čačku i Beogradu. Od 1967. godine je samostalni, a od 1983. godine istaknutog samostalnog umetnika – reditelj, dramski pisca i scenariste. 

Autorski opus   Živorada Žike Ajdačića je više od 300 režija i 100 scenarija na polju scenske umetnosti od kojih su se najznačajnije emitovale ili prenosile mnoge radio-televizijske stanice; Vukov sabor u Tršiću, Dragačevski sabor trubača-Guča, Zlatiborsko leto, Festival mladih, Knjaževac, anifestacija ”Prođoh levač, prođoh Šumadijom”, ”Kulturno leto Zlatibor”, umetnički programi Univerzijade u Zagrebu, i Zimskih olimpijskih igar u Sarajevu, Sretenjska manifestacija Oplenac, Državni i nacionalni programi, Kolubarska bitka, Cerska bitka, Takovski ustanak, Sremski front, Kadinjača, Orašac, Proboj Solunskog fronta, i dr.

Žika je  režirao i pisao scenario za Međunarodne ansamble koji su gostovali u Jugoslaviji, solističke koncerte naših najistaknutijih umetnika klasične, zabavne, narodne i rok muzike.  Autor je više izdanja i tekstova objavljenih u najznačajnijim časopisima, novinama, recenzent i urednik većeg broja izdanja poezije, romana, značajnih pisaca i autora kao i dve autorske knjige.

 Živorad Žika Ajdačić je dobitnik brojnih nagrada,a između ostalih dobio je Vukovu nagradu, Zlatni beočug Beograda, Nušićevu nagradu,   Nagradu RTS-a Nagradu povodom stogodišnjice Udruženja književnika Srbije, Nagrada umetničkog ansambla Vojske Srbije “Stanislav Binički”,  Nagradu za umetnički program Univerzijade u Zagrebu kao i Zimske Olimpijade u Sarajevu, Dubrovačkih letnjih igara, Nagrade međunarodnog Festivala u Bišeljeu (Italija), Viteškog zlatnog krsta i medalje Fedorov – Ministarstva kulture Rusije, “Andrićeve nagrade”, Nagrade Fondacije Braća Karić, Nagrade TV festivala u Portorožu, odlikovla ga je i Srpska pravoslavna crkva ordenom Despota Stefana i druge nagrade i  odličja.

Živorad Žika Ajdačić je član, a nekih i načelu, najviših foruma srpske kulture, a između ostalog član je Komisije za odlikovanja u kabinetu predsednika Republike Srbije. Bio je i narodni poslanik,a sad je generalni sekretar institucije od nacionalnog značaja Kulturno- prosvetne zajednice Srbije.

Možda Vam se svidi i