NOVA PRAVILA za izostajanje mališana iz predškolskih ustanova

Od strane Ozon
0 komentar

Pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji važi od 11. septembra, roditelji koji ne dovode decu iz neopravdanih razloga plaćaju punu cenu od 5.603 dinara, a ne umanjenu u iznosu od oko 3.200 dinara.

Kako je rečeno u nadležnom ministarstvu, predviđena rešenja treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbeđivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova, u skladu sa zakonom.

Najvažnija novina je da roditelji ubuduće moraju vaspitačici doneti rešenje o godišnjem odmoru, kako bi im se umanjio račun za vrtić. Do sada je sve bilo „na reč“.

Novina je što će, u toku godine, mame i tate moći lično da opravdaju 10 dana i da plate polovinu pune cene. Kao i do sada, uz lekarsko uverenje, računi će i dalje biti umanjeni.

Mame i tate, koje imaju „baka servis“ ili nekog drugog da čuva decu, upisom u vrtić samo čuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad u obdanište. Tako, mališani koji su upisani, a ne idu u vrtić, samo zauzimaju mesto nekom mališanu koga zaista nema ko da čuva, ali nije primljen u obdanište. Ako bi deca koja idu u vrtić samo „na papiru“, ustupila mesto vršnjacima koji su ostali „ispod crte“, liste čekanja bi bile potpuno ukinute.

Statističari su izračunali i da vrtić redovno pohađa tek nešto više od polovine upisanih mališana, odnosno oko 59,6 odsto njih. Ta brojka se tokom leta smanjuje, pa je u junu u beogradskim vrtićima boravilo tek svako drugo dete. Zabeležena je prosečna prisutnost od samo 57,54 odsto. Aktuelna epidemija kovida 19 dodatno je smanjila broj prisutne dece u predškolskim ustanovama.

Pravilnikom je predviđeno da se, u slučaju zatvaranja obdaništa zbog više sile, ratnog i vanrednog stanja, za dane odsustva deteta usluga ne naplaćuje. Roditelji su oslobođeni računa za vrtić i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

Činjenica je da se tokom letnjeg raspusta vrtići „isprazne“, a deca se vrate u obdništa početkom septembra.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i