Od danas svaki trgovac „zamrzava“ svoju cenu

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije je na 60 dana zamrzla cene za kristal šećer, brašno tip 400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i dugotrajno mleko sa 2,8 odsto masnoće. Njihove cene neće smeti da pređu nivo koji su ti proizvodi imali na dan 15. novembar ove godine. Neće postojati jedinstvena maksimalna cena – vrednost proizvoda razlikovaće se u zavisnosti od prodajnog mesta, i svaki trgovac ravnaće se po svom cenovniku koji je važio na taj dan. „To znači da maksimalna cena konkretnog proizvoda iz ovih pet grupa, može biti ona cena koju je taj konkretni trgovac imao na dan 15. novembar“

Nova uredba stupila je na snagu danas, prvog dana decembra, i važi narednih 60 dana.Vlada Srbije uredbom je ograničila proizvođačke, ali i cene u trgovini na veliko i malo za pet grupa namirnica, tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine. Koliko je koštalo pakovanje šećera konkretnog proizvođača na taj dan, toliko tokom 60 dana sme da bude njegova maksimalna cena na polici u trgovinama. To važi i za preostale četiri grupe namirnica.

Ograničenje cena  neće odnositi na snižene i akcijske cene – ako je 15. novembra neki proizvod iz te grupe bio na sniženju, neće važiti njegova akcijska cena, već redovna.

Uredbom je propisano i da proizvođači ne smeju da isporučuju proizvode iz ovih pet grupa u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom su predviđene i kazne za firme koje se budu pridržavale načina obračuna marže ili ne ograniče cene pomenutih proizvoda.

Kazna za preduzeća ide od 100.000 dinara do dva miliona dinara. Za direktore preduzeća kazne idu od 5.000 do 150.000 dinara, a može mu se izreći „mera zabrane da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine“.

Kazna za preduzetnike ide od 10.000 do 500.000 dinara, takođe uz mogućnost zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Možda Vam se svidi i