NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U NEMAČKU: Novina je lutrija

Od strane Ozon
0 komentar

Nemačkoj inače godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada.

Dok nova nemačka vlada, koja bi uskoro trebalo da bude formirana, podržava povećanje radne snage i doseljenika iz našeg regiona, ambasade i konzularna predstavništva Nemačke na zapadnom Balkanu uvode sistem lutrije, jer su pretrpani zahtevima za posao koje jednostavno ne mogu postići da obrade.

Naime, od danas će se zainteresovani za rad na nekvalifikovanim poslovima u Nemačkoj sa zapadnog Balkana, koji se žele zaposliti preko Pravila za zapadni Balkan, morati prijaviti na sistem lutrije kako bi pokušali dobiti termin za vizu.

Pojedine ambasade Nemačke imaju i obaveštenje sa detaljima kako ući u doboš za izvlačenje termina za predavanje dokumentacije za dobijanje vize.

– Postupak izvlačenja će biti održan u poslednjoj nedelji decembra u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Nakon toga će osobe izvučene u decembru 2021. biti obaveštene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je usledila kasnije u periodu od 1. do 17. decembra 2021 – navodi se o obaveštenju ambasade u Sarajevu.

Nemačkoj inače godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je nedavno Institut za istraživanje tržište rada (IAB).

– Zbog demografskih promena, broj zaposlenih je u konstantnom padu uprkos merama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona – stoji u saopštenju.

Da je situacija hitna potvrđuje i predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, koji je ove nedelje upozorio da će se u Nemačkoj ove godine broj radnosposobnog stanovništva smanjiti za nekih 150.000, i da će taj deficit nastaviti da raste.

– Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima-uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – rekao je Šele.

Novi minimalac 12 evra po satu

Nova nemačka vlada najavila je i povećanje plata u Nemačkoj. Reč je konkretno o povećanju minimalca i to sa 9,6 evra po satu koliko sada iznosi, na 12 evra po satu.

To praktično znači da bi, na primer, radnik na građevini koji trenutno zaradi u proseku oko 2.650 evra mesečno, mogao da zaradi i 662 evra više, odnosno 3.312, evra. Oni nešto manje plaćeni, poput radnika u ugostiteljstvu koji sada zarađuju u proseku 1.800 evra, ubuduće bi zarađivali 2.250 evra.

Možda Vam se svidi i