Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić izjavila je da nova kovid bolnica koja će biti otvorena danas u Novom Sadu, ima ukupno 616 postelja, od toga 212 u delu za intenzivnu terapiju, dok su ostalo postelje predviđene za poluintezivnu terapiju.

„Prvi pacijenti koji će biti ovde smešteni sada su zbrinuti u KVC, u ovom trenutku su pripreme za njihov transport u ovu novu kovid bolnicu“, rekla je Stokić za Radio televiziju Srbije.

Ona je navela da će bolnica početi rad sa najiskusnijim lekarima koji su se borili sa koronom tokom cele godine, uz istovremenu edukaciju novoprimljenih lekara i medicinskih sestara.

Govoreći o opremljenosti bolnice, Stokić je rekla da, između ostalog, ima savremenu laboratoriju, dijagnostički rendgentski centar i za razliku od ranije izgrađenih kovid bolnica, jedinstvenu banku krvi.

Objekat od 19.500 kvadrata, čija je gradnja počela 28. aprila, po ugledu na kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, nakon završetka epidemije kovida19 biće Gradska bolnica, a moći će da primi 220 pacijenata na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj nezi.   Prema planu, u bolnici će biti dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, kompleks na Mišeluku će imati i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu… Za sada nije sigurno koliko će ljudi raditi u bolnici, jer oglasi za popunjavanje radnih mesta namenjeni i medicinskim i nemedicinskim radnicima, nisu prošli naročito uspešno. Na konkursu za 1.143 medicinska radnika primljeno je svega 216 medicinara, dok je na 142 pozicije za nemedicinske radnike primljeno njih 100. Svi su primljeni na određeno – medicinari na šest meseci, a nemedicinski radnici na tri meseca.  U međuvremenu, iz Kliničkog centra Vojvodine, u čijem će sastavu biti privremena kovid bolnica, potvrdili su da će njihovi medicinski radnici biti privremeno poslati da rade i obučavaju novozaposlene na Mišeluku.

Izvor Danas/Ozon

Možda Vam se svidi i