ČETVRTA doza vakcine u februaru?

Od strane Ozon
0 komentar

Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru”, kaže direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

„Problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci. Imunitet kratko traje, moramo da svi pimimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, kaže dr Adžić Vukičević.

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

Doktorka Adžić Vukičević je primila Sputnjik vakcinu, ruskom cepivu ostaje verna i kada je treća doza u pitanju.

„Zbog strukture vakcine koju sam dobila, moram ponovo da primim Sputnjik. Na mojoj vakcini je nosač adeno virus, ja moram da dobijem tu istu vakcinu, a kod ovih drugih cepiva može da se meša“, objašnjava doktorka Adžić Vukičević.

Najteža klinička slika kod mladih muškaraca
Ona je navela i da u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti – zajedničko im je i to da nisu vakcinisani.

„Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante ni izabranom lekaru“, tako, u izjavi za Nova.rs, direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević opisuje profil najtežih pacijenata koji leže u njenoj bolnici i bore se za dah na intenzivnim negama.

Kasno zatraže pomoć, kada njihovo stanje već postane alarmantno.

„Kada im postane nepodnošljivo loše, oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici. Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu. 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu“, kaže dr Vukičević.

Ona dočekuje i bori se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

„Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni, iznureni su, bledi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane“, upozorava dr Adžić.

„Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe“, kaže dr Adžić Vukičević.

nova.rs

Možda Vam se svidi i