Nedimović: Savskom vodom će se navodnjavati fruškogorski voćnjaci

Od strane Ozon
0 komentar

Zahvaljujući ugovoru Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz jezera Borkovac i Pavlovac moći će da se navodnjavaju voćnjaci i vinogradi na južnoj padini Fruške Gore, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Kroz mitrovačku teritoriju mora da prođe cevovod. Zašto? Ovde je čitav sistem prost. Jezera Borkovac i Pavlovci kada su pravljena tada su billa dovoljna za površine pod voćem koja su se tada tu nalazile. Razvoj Republike Srbije i razvoj poljoprivrede doprineo je tome da mi svakim danom imamo sve više hetara i pod vinogradima i pod voćem. Fruška gora je „bogom dana“ za takve aktivnosti, bez vode u 21 veku to ne može da se realizuje“.

Ugovor „Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza II“ potpisan je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Faza II projekta, obuhvata izgradnju primarne infrastrukture za navodnjavanje u blizini akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori. Projekat će sprovoditi Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine” Novi Sad, u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i nadležni organi u Opštini Ruma i Gradu Sremska Mitrovica.

„Mi ćemo vodu iz reke Save, sa teritorije sela Jarak, kroz kanal Jaračka Jarčina a kasnije kroz teritorije katastarskih opština Šašinci, pa dalje 22 kilometra do Pavlovačkog i Borkovačkog jezera vući vodu putem podzemnog cevovoda iz Save, na Savi će biti crpna stanica koja će vući vodu. Vode više nema dovoljno, sem u reci Savi, kako bi se južna padina Fruške gore razvijala kako treba. Ovo je samo prvi projekat u koji smo krenuli, bavićemo se i drugim veštačkim akumulacijama na južnim padinama Fruške gore i gde bude trebaalo, tamo gde postoji potencijal za razvoj voćarstva i vinogradarstva.“

Nedimović je objasnio da će biti izgrađeno 14 kilometara podzemnog cevovoda, kojim će se savska voda „gurati“ uzbrdo do ovih jezera, što će omogućiti da se iz njih navodnjava, a da ne padnu ispod biološkog minimuma.

Nedimović se zahvalio pokojnom Slavku Dubljeviću koji je bio u Vodoprivrednom preduzeću, jer je dao idejno rešenje, smernice za dalji rad, kako da se reši navodnjavanje.

“Želeo bih da naglasim da je ovaj projekat zaista dokaz da se u Srbiji vodi računa o poljoprivredi i da se dobro planira. Država je obezbedila novac za oba projekta, mi ćemo dobiti preko 13,5 hiljada hektara novog zemljišta. Projekat je komplikovan ali je dobar, urađen je dobro, sve dozvole su dobijene, pet nedelja je rok da se uradi projekat za izvođenje i idemo u radove, paralalno će se raditi kanal Jaračka jarčina i sa ovim projektima mi ćemo dobiti novu veliku površinu zemlje koja će moći da se napaja vodom”. rekao je Srđan Kružević iz Vojvodina Vode.

Ukupna vrednost projekta je 30 miliona evra, dok će u ovu fazu projekta biti uloženo skoro 15 miliona evra. Projekat se sprovodi u saradnji sa evropskom bankom.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik