U najavi: Vlada će finansirati učešće za stan. Novina – stan će se voditi na majku

Od strane Ozon
0 komentar

Pred ministrima se našla još jedna velika izmena koja podrazumeva uvođenje čitavog jednog odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, pri čemu će se kao vlasnica nepokretnosti upisivati majka, a samo u izuzetnim slučajevima, na primer u slučaju smrti majke, otac deteta.

Prema predlogu koji je otišao na Vladu, pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji. Kupljena nekretnina, po slovu zakona, ne bi mogla da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva. Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a iznos koji će dobiti odrediće Vlada.

Ova finansijska podrška, čije će kriterijume u podzakonskim aktima bliže odrediti Vlada, biće značajna za bračne parove koji vagaju da li da zbog neizvesne ekonomske situacije porodicu šire u Srbiji ili van granica naše države.

O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. U njoj će biti predstavnici nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu i Republičkog geodetskog zavoda. Predsednik komisije je ministar za socijalna pitanja.

Možda Vam se svidi i