Kovid19: U poslednja 24 sata zaraženo 5.075 građana Srbije, preminulo 36 obolelih

Od strane Ozon
1 komentar

U poslednja 24 sata u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 5.075 osoba među 17.530 testiranih uzoraka. Na sajtu covid19.rs navodi se da je preminulo još 36 pacijenata. U bolnicama širom zemlje trenutno se nalazi 6.577 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 242 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji su testirana 3.330.762 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 571.895 ljudi. Ukupno je preminulo 5.075 osoba, uz procenat smrtnosti od 0,89 odsto.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih trenutno kod 185 korisnika i 301 zaposleni potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Kako se navodi do sada se od posledica zaražavanja oporavilo 5.422 korisnika i 2.490 zaposlenih.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da su bolnice prepune i da je procenat kovid pozitivnih među testiranima i dalje jako visok.

„Predlagali smo za nijansu oštrije mere za bar 14 dana. Ovo je sprečilo potpunu katastrofu koja je pretila, zdravstveni sistem je preopterećen, teško je naći mesto u bolnicama, samo najteži pacijenti se primaju u bolnicu, ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna“, naveo je Janković za RTS.

On je poručio da se o popuštanju mera ne može govoriti sve dok imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom i dodao da će eventualno otvaranje kafića i tržnih centara tek biti razmatrano zavisno od epidemijske situacije.

Rukovodilac Dečije klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić rekla je danas da Poslednji talas koronavirusa u našoj zemlji, posebno od kada se širi britanski soj, više pogađa i decu, koja su do sada bila  su bila najača karika.

Ona je za RTS rekla da je kod starijih tinejdžera najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Kod najmlađe dece je najmanja transmisija virusa.

„Vrtići su mesta koja deluju najsigurnija i retka je transmisija  jer ta deca virus ako dobiju obično ga donose iz kuće“, rekla je doktorka Ostojić.

U Dečijoj klinici KBC „Dr Dragiša Mišović“ od početka epidemije bilo je preko 750 prijema dece i više od 1.500 ambulantnih pregleda.

Zbog rasta broja zaraženih i obolelih kojima je potrebna hospitalizacija proširuju se bolnički kapaciteti, pa je tako i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“ od danas ponovo u kovid sistemu.

Direktorka te zdravstvene ustanove Vesna Milanović u izjavi za Tanjug koju prenosi RTS je rekla da će za kovid pacijente u ovoj bolnici na raspolaganju biti 160 postelja.

Za tri meseca u Srbiji dato više od 2,2 miliona vakcina

U Srbiji se juče navršilo tri meseca od početka vakcinacije protiv koronavirusa, a do sada je ukupno dato 2.241.510 doza vakcina, dok je 903.500 građana primilo obe doze vakcine.

You may also like

1 komentar

sasase 25.03.2021. - 4:02 pm

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 17.530 građana od kojih je 5.226 novozaraženih.
5075 je ukupno umrlih

Komentari su zatvoreni.