E-fakture- Prva faza uvođenja od 1. januara 2022.

Od strane Ozon
0 komentar
Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, rekao je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da je u pitanju još jedan od zakona koji će poboljšati poslovanje privrede.
Mali je za Tanjug naveo i da će taj zakon olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a.
– Uvođenje e-faktura biće potpuno besplatno za privredu, a njegovo uvođenje biće fazno – rekao je ministar.
Kako je objasnio Mali, najpre će od 1. januara 2022. godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe. Takođe, i privatni sektori koji želi da radi sa javnim sektorom imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.
Zatim, dodaje Mali, od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora, a od januara 2023. godine ceo privatni sektor biće u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura.
– Koristi od e-faktura su ogromne, korisnike neće koštati ništa, imaće automatski povrćaj PDV-a, trošiće manje vremena na administraciju i manje vremena u pronalaženju starih faktura -rekao je Mali i dodao da će e-fakture biti u jednom jedinstvenom informacionom sistemu.
Ističe da je upravo privreda takvo poslovno okruženje tražila od države poslednjih nekoliko godina.
Mali kaže da će troškovi uvođenja e-faktura za državu biti neznatni u odnosu na benefite koje dobija privreda, jer se, dodaje, nadograđuju na postojeće sisteme, odnosno na fiskalizaciju. Procenuje da će uvođenje e-faktura koštati nekoliko stotina miliona dinara.
Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o kriptovalutama, kao i da je usvojen Zakon o fiskalizaciji, koji sa primenom kreće od januara 2022. godine.
Sa Predlogom zakona o e-fakturama, ta tri zakona, kaže on, poputno menjaju način funkcionisanja naše privrede. Takođe, uvođenje e-faktura je jedan od priroteta i članica EU, navodi ministar, i dodaje da Srbija ne želi da kasni po tom pitanju.

You may also like