Predstavnici Kriznog štaba Srbije odlučili su da u okviru mera za borbu protiv pandemije uvedu kovid propusnice.

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, u periodu kada u Srbiji dnevno umire 50 ili više ljudi, bolnički kapaciteti su sve puniji, nadležni su doneli odluku o uvođenju kovid propusnica.

Ovi sertifikati važiće od subote, 23. oktobra, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, u periodu od 22 sata do zatvaranja.

Dakle, kovid propusnice važiće samo tri sata – od 22 sata do zatvaranja lokala, odnosno do jedan sat posle ponoći.

„Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljskim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rođendan na otvorenom prostoru ili do 22 sata ne mora da ima kovid propusnicu. 

„Ako ostaju posle 22 sata, potrebne su kovid propusnice“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare. 

Dodala je da će svi oni koji imaju potvrdu druge, odnosno treće vakcine imati validan kovid sertifikat. 

„Kontrolom kovid propusnice preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu za svakog pojedinca, znaće se da li je sertifikat validan ili ne“, rekla je Brnabić. 

Šta su kovid propusnice?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina: 

  • Da ste primili vakcinu protiv kovida
  • Da ste preležali virus
  • Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus 

Kako će funkcionisati kovid propusnice?

Brnabić je objasnila da na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu.

To znači da ćete uz kovid propusnicu morati da priložite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. 

„Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine. Kada je u pitanju druga doza, ona ne sme da bude starija od 210 dana“, dodala je. 

Ako nemate kovid sertifikat, možete priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati. 

Ukoliko ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci, a niste vakcinisani, možete da priložite negativan antigenski test, koji je validan 48 sati.

Brnabić kaže da će postojati problemi sa uvođenjem kovid propusnica u manjim sredinama i apelovala je na ličnu i građansku odgovornost, jer se, kako je rekla, ne može sve iskontrolisati.

Šta je sa strancima?

„Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv Kovida-19″, rekla je Ana Brnabić.

Šta je sa svadbama i ostalim proslavama?

„Za svadbe, rođendane i sve ostalo što se održava u ugostiteljskim objektima – neophodna je kovid propusnica posle 22 časa“, naglasila je Brnabić.

Dakle, ako se neko zatekne u objektu, moraće u slučaju kontrole da pokaže propusnicu.

Šta kažu ugostitelji?

Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata zabrinuti su zbog toga kako će u kratkom vremenskom roku sprovesti u delo novu meru, tvrdi Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova i barova.

„U naredna 24 sata održaće se vanredna sednica Udruženja noćnih klubova i barova na kojoj ćemo doneti zvaničan stav o novim pravilima. 

Nama je svaka odluka bolja od zatvaranja objekata i ograničavanja radnog vremena“, rekao je Relić za portal Nova.

Možda Vam se svidi i