Koliko treba popiti vode da bismo počeli da mršavimo

Od strane Ozon
0 komentar

Voda je izuzetno zdrava. Pomaže mozgu da ostane budan, telu daje neophodnu hidrataciju da bi funkcionisalo, prilikom treninga voda pomaže telu da postigne svoj maksimum.
Kad ne unosimo dovoljno vode, rizikujemo dehidrataciju. Neki od simptoma koji ukazuju na nedovoljan unos tečnosti su pojava umora, vrtoglavica i neprijatan miris urina.
Pored navedenog, voda je korisna i zbog još jedne važne stvari – gubitku kilograma, piše portal Hayat.
Voda se često preporučuje onima koji žele smršati jer vas čini sitim, odnosno suzbija apetit i dovodi do toga da jedete manje ili ređe – kaže nutricionistkinja Keli Džons.
– Loša hidratacija znači da će vaše telo tražiti tečnost kroz hranu koju jedete, zbog čega ljudi ponekad osećaju da jedu manje kad popiju dovoljno vode pre ili tokom obroka – objašnjava ona.
Umesto da vodu koristite da suzbijete glad, redovito je pijte po malo tokom dana kako biste sprečili osećaj žeđi (što je već znak da ste dehidrirali), a zatim ćete moći bolje regulisati apetit.
Uz dobro izbalansirane obroke, odgovarajuća hidratacija može vam pomoći da bolje osluškujete znakove gladi i sitosti i s vremenom dosegnete željenu težinu – ističe Džons.
Iako voda šalje signale vašem mozgu da ste možda siti, to ne traje dugo. Zato ne treba zanemariti ishranu.
Bez unosa proteina, masti i vlakana neće se mozak neće dobiti signale da je telo sito. Odnosno, voda će samo napraviti opterećenje u stomaku neko kraće vreme.
Preporuka stručnjaka je popiti dodatnih pola litre vode otprilike tri sata pre vežbanja i do jedne litre tokom treninga. Nakon treninga treba nadoknaditi izgubljenu tečnost. Džons preporučuje da nakon fizičkog napora popijete 500 mililitara vode laganaim gutljajima. Kako kaže, ova navika daće telu dodatnu hidrataciju i omogućiti da se tokom vežbanja postignu najbolji rezultati.
Međutim, treba imati na umu da je moguće uneti i previše vode u organizam.
To može uzrokovati skupljanje tečnosti u krvotoku i neravnotežu – upozorava dijetetičarka Megi Mičalzik.
Žene su pod većim rizikom od preteranog unosa vode nego muškarci, a to stanje može biti opasno po život.
Do preteranog unosa tečnosti dolazi kad je u telo toliko vode da se minerali poput natrijuma razređuju u krvi, što dovodi do neravnoteže u organizmu – kaže Džons.
– Poznata kao hiponatremija ili nizak natrijum u krvi, stvara simptome od mučnine i umora do oštećenja mozga i smrti – ističe ona.
Napici poput sportskih pića, vitaminskih voda i voda sa ukusom sadrže prazne kalorije, pa se smatraju neprijateljima zdrave ishrane. Zbog toga, ako vodite računa o težini, držite se obične vode. Voda vam može pomoći u gubitku kilograma kao jedna od navika zdravog života koja vam daje kontrolu nad apetitom, ali sama po sebi neće biti zaslužna za neku promenu na duže staze.

Možda Vam se svidi i