Kako najbrže do ZELENOG sertifikata u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Građani Sremske Mitrovice Digitalni zeleni sertifikat mogu da dobiju, pored Portala eUprava, i na šalteru Glavne pošte u Sremskoj Mitrovici,  uz važeći pasoš.

Izdavanje sertifikata je za građane je besplatno, ceo proces – od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta traje svega nekoliko minuta.

U sremskomitrovačkoj Pošti, sertifikat se izdaje na šalteru broj 1.

Građani Sremske Mitrovice koji prime treću dozu, u PSC “Pinki”, gde se trenutno vrši vakcinacija za sve tri doze, mogu odmah nakon primanja treće doze preuzeti sertifikat u Pošti.

Šta je Digitalni zeleni sertifikat?

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Na dobijenom dokumentu se nalazi kju-ar (QR) kod, prilikom čijeg očitavanja su dostupni svi navedeni podaci.

Zelena boja, odnosno odobrenje za prelazak granice, prikazaće se kod:

rezultata PCR i antigenskog testa ukoliko su urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni

rezultata serološkog testa ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za vakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je parametar koji prikazuje broj antitela pozitivan.

Potrebno je da su testovi urađeni u referentnim državnim laboratorijama kako bi se prikazali rezultati testa.

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan, a može se odštampati ili čuvati u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje.

Možda Vam se svidi i