KAKO DA ZA 25 DANA UŠTEDITE 5 HILJADA?

Od strane Ozon
0 komentar

Počela je nedelja štednje, a bliži se i kraj godine, kada nam nekako treba najviše novca i kada smo spremni da krenemo u štednju. Podaci centralne banke pokazuju da štednja u Srbiji raste iz godine u godinu, a sve je češća i priča među građanima, kako koristeći različite taktike uspevaju da uštede prilične sume novca.

U poslednje vreme sve češće čujemo za formulu koju je navodno smislio Karl Fridrih Gaus, matematički genije iz 19. veka, a koja je u fokus stavila koverte.

Izazov 100 koverata je zasnovan na anegdoti kako je Gaus, kao mali dečak, nadmudrio svog učitelja i u trenutku sabrao sve brojeve od jedan do 100.

Maleni Gaus je shvatio da kada se brojevi od jedan do 100 grupišu u parove, zbir uvek bude jednak: (1+100)+(2+99)+(3+98)+… Drugim rečima, 101+101+101+… Kako postoji 50 parova brojeva, zbir je 101×50=5.050.

Kada ovo znamo, izazov od 100 koverata predstavlja način da uštedite 5.050 dinara za 25 dana.

Označite stotinu koverata sa iznosima od 1 do 100 dinara. Dva puta nedeljno ili ako vam se žuri, svakog dana, izvucite nasumično dve koverte i u svaku stavite količinu novca koja piše na njoj i odložite ih na stranu. Posle 25 nedelja ili dana, sve koverte će biti pune. I uštedeli ste 5.050 dinara.

Nije ovo međutim, jedini način kojim je mnoguće uštedeti novac.

Sistem tri koverte

Sistem tri koverte jedan je od najpopularnijih i, prema rečima nekih, najučinkovitiji. Naime, sve što vam je za ovo potrebno jesu tri obične koverte na kojima ćete napisati namenu novca koji ćete u njih ubacivati. Tako novac možete, kada legne plata, sklanjati za račune, registraciju, letovanje… Kada dođe trenutak za plaćanje, koverte su jednostavno tu.

Kupujte samo po spisku

Ukoliko u veliku mesečnu nabavku krenete bez spiska, velike su šanse da ćete kupiti mnoštvo nepotrebnih stvari, a upravo to vam zna izvući novac. Zato je važno da se držite spiska. Tako, inače, nećete ni bacati hranu.

Kasica prasica

Ubacivanjem sitniša od, na primer, samo pet ili 10 dinara dnevno za tri meseca može da se prikupi od 450 do 900 dinara, kojim biste, recimo, mogli da pokrijete neki mesečni račun. A to je sav onaj novac koji vam smeta po džepovima ili novčaniku, a kada otvorite prasicu, suma ume i da obraduje.

Uvek prespavajte odluku

Koliko puta se desilo da vam se nešto dopadne i da odmah pojurite da kupite, a zapravo da niste i razmislili koliko vam je to i potrebno. Zato odluku prespavajte. Čak i ako vam nešto deluje idealno, dajte sebi vremena, bar 24 sata.

Štedni račun

Nije loše ni da imate štedni račun. Kada vam legne plata, na njega možete prebacivati novac u iznosu koji mislite da vam tokom tog meseca neće biti potreban.

Možda Vam se svidi i