Ivermektin nije ni ispitan, ni bezbedan, ni efikasan. Lončar: Lekari koji su preporučivali ili prepisali ivermektin su već smenjeni

Od strane Ozon
0 komentar

Iako su stručnjaci u medijima više puta upozoravali da lek ivermektin, inače iz veterinarske farmacije, nije bezbedan (može biti i poguban) a kamoli delotvoran u lečenju korone, na društvenim mrežama se ponovo „aktivirala njegova uspešnost“.

Pojavile su se i priče da čak i pojedini lekari kod nas prepisuju ovaj nedovoljno ispitan lek kao prevenciju od virusa kovida ili za njegovo lečenje. S druge strane pojavile su se priče o brojnim porodicama koje su se potrovale uzimajući ovo sredstvo za čišćenje parazita kod krupne stoke.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) u svom saopštenju naglasila je da „nema podataka koji bi podržali upotrebu ivermektina u lečenju ili prevenciji virusa kovid 19, kao i da su se u vezi sa njim pojavile mnoge dezinformacije. Kolegama iz Amerike, u martu ove godine, pridružili su se i stručnjaci iz Evropske agencije za lekove (EMA) koji su pregledali sve poslednje dokaze o upotrebi ivermektina u prevenciji i lečenju kovida 19 i jasno zaključili da „dostupni podaci ne podržavaju upotrebu bez odgovarajućih kliničkih ispitivanja“.

I PROIZVOĐAČ SE OGRAĐUJE

Inače, čak se i kompanija „Merck“ koja proizvodi ovaj lek (za koji niko od nas nije ni čuo do početka pandemije) oglasila saopštenjem godine naglasivši da „na osnovu pretkliničkih studija, nema naučnog osnova za potencijalni terapeutski efekat ivermektina na pacijente koji imaju kovid 19“ kao i da „nema ubedljivih dokaza o kliničkoj efikasnosti ivermektina na pacijentima s kovidom“. U svom saopštenju „Merck“ je istakao da u „većini studija, ima zabrinjavajuće je malo podataka o bezbednosti leka“.

Ipak, sve to izgleda da nije bilo dovoljno, jer pojedini mediji javljaju kako ivermektin nestaje iz apoteka, a tu su i priče o njegovoj preporuci od strane pojedinih zdravstvenih radnika.

Osim etičkih, prepisivanje ivermektina za lečenje virusa korona moglo bi da ima i krivičnih posledica. Naime, Krivični zakonik predviđa zatvorske kazne u rasponu od tri meseca do tri godine za lekara koji pri pružanju lekarske pomoći primeni „očigledno nepodobno sredstvo“.

Po mišljenju doktora Radeta Panića, predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ivermektin je prvenstveno lek koji se koristi u veterini kao antiparazitik, dakle za čišćenje od parazita.

Lončar: Lekari koji su preporučivali ili prepisali ivermektin su već smenjeni

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek Ivermektin već smenjeni sa svojih radnih mesta.

„Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po Zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima“, naglasio je Lončar na konferenciji za medije povodom godinu dana Vlade Srbije.

On je rekao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Lončar je pozvao i medije u Srbiji da ne izveštavaju o „antivakserima“ u Srbiji, jer je to „ono što oni i žele“.

„Ako mediji ne daju prostora antivakserima, videće se pozitivan rezultat. Ne dajte im da se pojave, jer je njima samo to interesantno“, rekao je ministar.

Možda Vam se svidi i