Dan planete Zemlje- SRP „Obedska bara“

Od strane Ozon
0 komentar

Dan planete Zemlje se obeležava, sada već tradicionalno, 22. aprila svake godine.

Danas, svesni sve alarmantnije situacije, prvenstveno prouzrokovans industrijalizacijom, ljudi se sve više vraćaju prirodi, osnivajući mnogobrojna udruženha i organizacije sa ciljem da informišu pojedince o značaju čistije i zdravije planete.
Često zaboravimo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, vodu koju pihemo, i koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja u kojem se danas nalazimo.
Kako bi dali svoj mali doprinos, Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola grada Sremska Mitrovica, uz podršku grada i Gradske uprave za obrazovanje, a u saradnji sa JP “Vojvodina šume”, juče je u SRP “Obedska bara” obeležila taj dan održavanjem radionica od strane Svetske fondacije za prirodu(WEF).


Osnovni cilj radionica je bio podizanje svesti kod dece o načinu na koji možemo i trebamo da čuvamo našu životnu sredinu.
U toku jučerašnjeg dana članovi WWF fondacije su održali predavanja, podelivši decu u grupe, te je svako od njih imalo svoj zadatak, odnosno prezentaciju – kako nastaju meandri, kako sačuvati ugrožene biljne i životinjske vrste, kako upravljati i zaštititi ugroženo područje, kako postići harmoniju sa prirodom…
Obedska bara je specijalni rezervat prirode, pod posebnim je režimom zaštite kao područje od izuzetnog značaja za floru i faunu, te samim tim i najadekvatnije mesto u kome deca imaju direktan kontakt sa prirodom.
Zbog svojih osobenosti je baš ona izabrana za održavanje radionica i obeležavanje ovog bitnog dana.
Raznolikost biljnih i životinjiskih vrsta, nepregledno zelenilo i plavetno nebo, samo su deo onoga što će Vas “kupiti” na prvi pogled, a ljubaznost domaćina još je jedan razlog da posetite ovaj biser prirode.
Samo na odgovoran način možemo da sačuvamo planetu Zemlju i za buduće generacije koje dolaze, jer danas ako delujemo lokalno i malo, sutra ćemo to pretvoriti u globalno i veliko.

Možda Vam se svidi i