Otvorena izložba „Aprilski rat i prvi dani NDH“. Izložbom se obeležava osamdeseta godišnjica početka Drugog svetskog rata

Od strane Ozon
0 komentar

Izložbom „Aprilski rat i prvi dani NDH“ Sremska Mitrovica obeležava se osamdeseta godišnjica početka Drugog svetskog rata na tim prostorima. Postavka obrađuje period do leta 1941. godine, s akcentom na dešavanjima u našem gradu i teritoriji Srema.

Izložbu je pripremio Muzej Srema u saradnji sa građanima koji su svoje predmete iz tog perioda na dali za potrebe izložbe.

Izložbu u Muzeju Srema otvorio je Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za sport i kulturu: „U ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime želim da se zahvalim našem sugrađaninu i novinaru Stevi Lapčeviću koji je podneo inicijativu za organizovanje ove izložbe, odnosno za obeležavanje 80 godina od početka Aprilskog rata kao i stvaranja Nezavisne Države Hrvatske za koju znamo, da je Srem i Sremska Mitrovica po njihovom viđenju trebalo da bude u okvirima njihovih granica. Kada pričamo o Aprilskom ratu, moramo da se setimo naših boraca koji su svesno dali svoje živote, cilj je bio da se uspori protivnik kako bi svoje najbliže spasli sigurne smrti. Naši, tj. vojnici tadašnje Kraljevine Jugoslavije bili su znatno inferiorni u vojnom pogledu, bili su toliko slabiji da se pitanje pobednika nije ni postavljalo, nije se postavljalo ni pitanje da li će spasti svoje živote. Živote nisu ali jesu čast. To je ono zbog čega treba da se okupimo svake godine i odamo pomen tim borcima, to je ono zlo koje ne treba da zaboravimo i o kojem naša pokoljenje treba da uče. Što se tiče savremene Mitrovice, ove naše Mitrovice, ona treba da živi u apsolutnoj ravnopravnosti i toleranciji svih njenih građana i da ne postoji ono što se zove verska, rasna ili druga mržnja.”

Istoričar Nenad Radmanović kustos Muzeja Srema na otvaranju izložbe, rekao je da je ova dugoočekivana izložba organizovana i uređena od strane Muzeja Srema Sremska Mitrovica uz veliku podršku mitrovačke lokalne samouprave i velikog broja entuzijasta i građana Sremske Mitrovice.

„U Sremskoj Mitrovici prvi put je organizovana izložba o ovoj temi, a koja je inače retko obrađivana. Pokušali smo da obradimo običnog čoveka iz našeg grada koji je prisustvovao, koji je bio vinovnik događaja koji su bili uvod u rat pre 80 godina na teritoriji Srema i našeg grada, u Aprilski rat i sve ono što je posle toga usledilo. Sama izložba je dosta kompleksna, prati događaje od prvih pritisaka na Kraljevinu Jugoslaviju sredinom 1938. godine. Uradili smo rekonstrukciju kompletne političke scene grada uoči rata sa svim akterima, potom smo uradili takođe i rekonstrukciju događaja a koji su vezani za 27. mart, ne samo Sremskoj Mitrovici, nego u Sremu i same operacije, „U Sremskoj Mitrovici prvi put je organizovana izložba o ovoj temi koja je inače retko obrađivana. Pokušali smo da obradimo običnog čoveka iz našeg grada koji je bio vinovnik uvodnih događaja u rat pre 80 godina na teritoriji Srema i našeg grada, u Aprilski rat i sve ono što je posle toga usledilo. Izložba je dosta kompleksna, prati događaje od prvih pritisaka na Kraljevinu Jugoslaviju sredinom 1938. godine. Uradili smo rekonstrukciju kompletne političke scene grada uoči rata sa svim akterima, potom smo uradili takođe i rekonstrukciju događaja koji su vezani za 27. mart, ne samo Sremskoj Mitrovici, nego u Sremu i same operacije, Aprilskog rata koji je trajao desetak dana na teritoriji čitave Kraljevine Jugoslavije” rekao je Radmanović.

Ova izložba obrađuje period do leta 1941. godine. Sledeće godine biće obrađene i teme koje su vezane za formiranje partizanskih odreda u gradu, formiranje činovničkog aparata, potom teme koje su vezane za progon Srba, Jevreja i Roma u gradu i naravno 1942. godina, koja nam dolazi sledeće godine – 80 godina od tog strašnog pogroma našeg naroda na Spomen-groblju i akcije Viktora Tomića, dodao je Radmanović.

Akcenat izložbe je na običnog čoveka. Fokus je stavljenna čoveka u tim teškim, strašnim vremenima, ispričano kroz priču nekoliko bitnih ljudi za Sremsku Mitrovicu, kao što su dr Lazar Rašović, Jovan Odicki i Jevrem Vidić…

Andrija Popović direkor Muzeja zahvalio se, pre svega, Gradu Sremska Mitrovica koji je, još jednom pružio bezuslovnu podršku muzeju i kulturi našeg grada i naše sredine. Popović se zahvalio svim građanima i svim Sremcima koji su pomogli održavanje ove izložbe, i svim institucijama koje su ovom prilikom pomogle, pre svega Vojnom muzeju u Beogradu i svim drugima koji su pružili snažnu podršku ovom projektu obeležavanja Aprilskog rata. “Kada je u pitanju Aprilski rat, to je priča koja ima za mene dvostruki značaj, pre svega to je priča o jednoj tragediji, jednoj velikoj nesreći i o nejedinstvu koje nas nažalost tradicionalno prati kroz našu srpsku istoriju, a sa druge strane to je priča o velikom heroizmu koji je nažalost zaboravljen. Tu mi nastupamo kao muzej, kao institucija koja je tu da uvek skine te slojeve istorije i da otkrije pravi heroizam i pravo junaštvo tamo gde se ono nalazi, a te 1941. nalazilo se na ulicama našeg grada. Zato želim da se još jednom svima zahvalim i da pozovem sve Sremce i sve zainteresovane da dođu da posete našu izložbu jer zaista ima šta da se vidi”, rekao je Popović.

Izložba će biti otvorena do daljnjeg,  a svi zainteresovani mogu da je pogledaju uz poštovanje protivepidemioloških mera.

Možda Vam se svidi i