Da li nas očekuje novi soj? Šta ako…? Da li smo spremni? Neki se spremaju…

Od strane Ozon
0 komentar

Imunizacija građana tokom leta je veoma važna, a ono što brine lekare i stručnjake jeste delta soj koronavirusa koji se pre nekoliko dana i pojavio u našoj zemlji.

Svako ima slobodu izbora, ali ne i pravo da ugrožava živote drugih, smatraju lekari.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa delta soj ima nešto drugačije simptome.

– Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije.

Prema rečima epidemiologa u našoj zemlji je dosta je smanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imamo blago povećanje. Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

– Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke – poručuju virusolozi.

Sremska Mitrovica

Procenat vakcinisanih u opštini Sremska Mitrovica je 53,13%. Ukoliko se poveća broj novoobolelih, Sremska Mitrovica, trenutno, punkt u hali radi sredom, radi se revakcina, tako da je kompletna logistika i infrastruktura dostupna.

Kompletno osoblje, 78 medicinara i ostalog osoblja je tu u slučaju da se broj zaraženih poveća. 

Ako se desi situacija da, se poveća broj obolelih, za sada se očekuje da će novooboleli biti slati u novu Kovid bolnicu, koja se ubrzano gradi kod Novog Sada. Nova bolnica nije još gotova, napreduje strahovitom brzinom, građevinski radovi su takvi da objekat postaje opipljiv i vidljiv, treba ući u unutrašnje opremanje, koliko ja znam, plan je da ona bude u oktobru otvorena, rekao je načelnik Jokić za Ozon. “Ideja jeste da se svi pacijenti prevoze tu, da to bude isključivo COVID bolnica, kako bi ostale ustanove mogle da se bave svojim redovnim poslom jer je kovid nešto s čim ćemo morati da živimo u budućnosti”.

Trenutni fokus je i dalje na imunizaciji, punkt na plaži u Sremskoj Mitrovici vakciniše dnevno oko dvadeset prvih doza, s čitavom situacijom popuštanja mera, suncem, beleženjem nula pozitivnih jako dug vremenski period, sve to utiče na to da ljudi kažu da ne moraju baš sada da se vakcinišu. Bude talasa kada dođu jer su čuli da negde ne može PCR, da je potrebna vakcinacija itd, dodaje Jokić.


Imunizacija građana tokom leta je veoma važna, i bez obzira da li se sada manje brinemo, ipak treba biti spreman. Jedan od dokaza da se firme spremaju je i Lidil u Sremskoj Mitrovici, koji od pre nekoliko dana ima postavljene nove barikade na naplatnim kasama.

You may also like