Bolja budućnost za mlade: Realizacija EU projekta u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

EU Projekat  “Moving ForWarD to support the social economy
through inter-regional COOPeration and developing education and training for younger
persons — COOP FWD”

Sufinansira Evropska unija kroz COSME program
Sremska Mitrovica 16.04.2021.
Projekat „ COOP FWD“ odobren je za bespovratna sredstva u iznosu od 99.934,00 EUR od Evropske unije u okviru COSME programa putem konkursa „Misije socijalne ekonomije/Social Economy Missions“. Nosilac projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je regionalna vlada u Republici Hrvatskoj. Projektno partnerstvo obuhvata 5 evropskih država (Hrvatska, Italija, Češka, Srbija i Mađarska). Partneri na projekti su:
Comune di Cavriago/Opština Kavriago –  u Italiji
Mestska Cast Praha 9/Opština Prag 9 –  u Češkoj
Grad Sremska Mitrovica – u Republici Srbiji
Balatonboglar Varosi Onkormanyzat /Opština Balaton – u Mađarskoj
Projekat je počeo 1. februara 2021. i trajaće  12 meseci (do 31. januara 2022.).

Ozon Media

Koje akcije su planirane tokom 12 meseci realizacije projekta?

Bojana Lanc, projekt menadžer

Glavna ciljna grupa projekta jesu, u našem slučaju i u slučaju sve četiri partnerske zemlje su mladi ili osobe koje se već bave socijalnim preduzetništvom ili koje žele da se bave socijalnim preduzetništvom. U slučaju Sremske Mitrovice glavna ciljna grupa će biti mladi iz Kancelarije za mlade, zato što su oni proaktivni i zato što su učestvovali u evropskim programima, u njima vidimo najveći potencijal za razvoj nekih start upova u ovoj oblasti. Za grad ali i za ceo region Srema projekat jeste značajan zato što na nacionalnom nivou ne postoji još uvek usvojena strategija socijalnog preduzetništva, postoji samo u obliku drafta. Naš projekat i razmena iskustva sa zemljama koje već jesu u EU značajno bi doprineo razvoju strateških dokumenata, ne samo na nivou grada nego i na nivou regiona i države.

Projekat „ COOP FWD“ odobren je za bespovratna sredstva u iznosu od 99.934,00 EUR od Evropske unije u okviru COSME programa putem konkursa „Misije socijalne ekonomije/Social Economy Missions“.

Ozon Media

Da li su ovim sredstvima isplaćene sve akcije vezane za projekat nosiocu ili će neka sredstva biti usmerena i na samu edukaciju u Sremskoj Mitrovici?

Bojana Lanc, projekt menadžer

Primerima dobre prakse i razmenom iskustva, obukama koje projekat pruža, doprinosimo tome da se ova strateška dokumenta bolje razviju. Ukupna sredstva jesu oko 100.000 eura prema projektu i prema ugovoru o dodeli bespovratnih sredstava sva sredstva ležu na Bjelovar koji je nosilac projekta, međutim  grad Sremska Mitrovica ima takođe predodređen svoj budžet koji je oko 20.000 eura, pri čemu je učešće grada oko 2.000 eura.

Ozon Media

Koliki je značaj za grad Sremsku Mitrovicu, partnerstvo sa 4 zemlje u regionu tokom projekta?

Bojana Lanc, projekt menadžer

Ono što je važno jeste da projekat traje 12 meseci, zvanično je počeo 1. februara, prvi događaj koji je trebalo da bude u Bjelovaru biće održan online zbog pandemije od 12. do 14. maja. Zamišljen je kao kickoff događaj gde će se grad Sremska Mitrovica predstaviti i to na temu socijalnog preduzetništva, svi partneri će prezentovati primere dobre prakse u tom kontekstu. Dobri primeri u gradu su: Mitrovačka dobra bašta, Inkluzivno kreativno edukativni centar IN, KPD, RRA.

Radionice u Bjelovaru, Rumi i Pragu, bez obzira da li će biti online ili licem u lice, zamišljene su kao početne radionice za te učesnike,  da steknu osnovna znanja o značaju socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva. Webinar koji će se razvijati tokom projekta i koji će biti vlasništvo grada Sremska Mitrovica će biti tako napravljen da ljudi koji prođu webinar i obuku, steknu sertifikate da svoja znanja koja su stekli mogu da prenose drugima. To je oblast koja u Srbiji nije dobro razvijena i treba je razvijati.

“Pokretanje ForVarD-a radi podrške socijalnoj ekonomiji
kroz međuregionalnu SARADNJU i razvijanje obrazovanja i obuke za mlađe
lica - COOP FVD ”

Glavni cilj projekta je podsticanje preduzetničkog razmišljanja mladih da budu uključeni u socijalnu ekonomiju u ciljanim regijama (Bjelovarsko-bilogorska županija, HR; Kavriago, IT; Prag 9, CZ; Sremska Mitrovica, RS i Balaton, HU). Konzorcijum obrazovanje i promovisanje zadružnih modela smatra važnim za razvoj regionalne socijalne ekonomije. Kroz ovaj projekat, partnerstvo će poboljšati saradnju i znanje među građanima u vezi sa socijalnom ekonomijom. To će zauzvrat poboljšati pristupe obrazovanju (posebno mlađim osobama) i podsticati zadružne preduzetničke modele (i slične modele koji doprinose održivom rastu).
Glavne aktivnosti projekta uključuju:

  • Organizacija tri radionice (glavni događaji): Prva se manifestacija planira održati u Bjelovaru u maju 2021. godine tokom trodnevnog razdoblja. Druga manifestacija održaće se u opštini Prag 9, Češka, a treća u Sremskoj Mitrovici, Srbija. Na svakom događaju učesnici iz ciljanih zemalja razmeniće znanje i najbolje prakse u vezi sa socijalnom ekonomijom, posebno u vezi sa zadružnim modelima i obrazovnim programima usmerenim na mlađe osobe;
  • Razvoj i testiranje programa obuke (train-the-trainer): Svaki član konzorcijuma vodiće trening (u saradnji s lokalnim stručnjacima) putem vebinara. Vebinari će se usredsrediti na uvođenje socijalne ekonomije, kako modeli zadružnih preduzeća funkcionišu u teoriji i praksi, metode i alate za podučavanje mladih da budu socijalni preduzetnici. Glavne ciljne grupe su edukatori i treneri koji već podučavaju preduzetništvo učenicima;
  • Završna konferencija u Bjelovaru, Hrvatska: Na kraju projekta, partnerstvo će predstaviti konačne rezultate projekta i zaključiti sporazum o umrežavanju s detaljima budućih akcija partnerstva u pogledu socijalne ekonomije;
    Ciljne grupe projekta su predstavnici obrazovnih institucija (iz osnovnih i srednjih škola, fakulteta i strukovnih ustanova), lokalnih i regionalnih vlasti, organizacija civilnog društva, zadruga, organizacija za podršku poslovanju i građana zainteresovanih za socijalnu ekonomiju. Kroz projekat, partnerstvo će poboljšati njihovo razumevanje o tome kako mogu promovisati i upravljati socijalnom ekonomijom u svojim regijama i naučiti kako uspešno organizovati socijalna preduzeća.

Možda Vam se svidi i