ZAŠTITIMO SOVE SREMICE

Od strane Ozon
0 komentar

Članovi udruženja Ruralnog centra „Sova“, završili su još jednu akciju sa ciljem da se sovama poboljšaju uslovi života na njihovim staništima. 

Danas su iz ovog udruženja na zgradu JP “ Srem-gas“, na Trgu vojvodjanskih brigada, lepili nalepnice sa siluetama ptica koje smanjuju refleksiju staklenih površina  kako bi zaštitili najpre sove ali i ostale ptice od udara u prozore visokih zgrada.

Sove kojima je njihovo najveće zimovalište u Sremskoj Mitrovici imaju problem jer je njihovo stanište oivičeno poslovnom zgradom sa velikim staklenim površinama sa kojima se one u letu često sudaraju i tako stradaju.  

Članovi udruženja Ruralnog centra „Sova“, prate i štite sove u Sremskoj Mitrovici još od 1996. godine. Oni sprovode različite akcije sa ciljem da se sovama poboljšaju uslovi života na njihovim staništima

Sada žele da reše ova dva velika problema za sove – da zaštite njihova staništa u gradu i da spreče njihovo stradanje od sudara sa staklima zgrade. Zato insistiraju na drugačijem orezivanju krošnji drveća i postavljanju tamnih silueta ptica i ljudi na stakla zgrade u centru grada. U svemu imaju podršku svojih sugrađana koji obaveštavaju članove udruženja svaki put kada su sove u opasnosti. 
“ Centar Sova je odgovorilo na potrebe gradjana Sremske Mitrovice , koji su primetili da postoji problem koje ove ptice imaju u ovom delu Grada zbog staklenih površina. Projekat se radi uz pomoć ORCA koji se finansira sredstvima USD. Projekat se zove “Uradi za svoj Grad” i preko njega smo obezbedili nalepnice koje postavljamo danas”, rekao je Marko Cvijanović iz Ruralnog centra „Sova“.

Nikola Vučenović ispred Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, podsetio je da je Grad Sremska Mitrovica drugi po brojnosti sova u R. Srbiji “Kako je čitav Srem poljoprivredno područje, sove su od velikog značaja za teritoriju Srema jer uništavaju glodare i sa tim stvaraju manje štete poljoprivrednim gazdinstvima. Treba pohvaliti rad udruženja Ruralnog centra „Sova“ u oblasti ekologije i zaštiti životne sredine”, rekao je Vučenović.
Možda Vam se svidi i