U Vojvodini dvoje dece zaraženo virusom korona, obolelo i 17 medicinara

Još 23 slučaja virusa korona potvrđena su u Vojvodini u poslednja 24 sata, što znači da je u pokrajini 308 obolelih građana, od kojih je 123 na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine.

Najveći broj obolelih nalazi se u Novom Sadu, njih 86. Među zaraženima je dvoje dece.

„Deca su dobrog opšteg stanja, nemaju nikakvih problema, praktično su potpuno bez simptoma i to je ono što je dobro. Zaražena su od strane roditelja u ovih mesec dana. Zbog toga i otvaramo Sajam da ne bismo imali prenošenje infekcije između ukućana“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

U Vojvodini je obolelo 17 zdravstvenih radnika, od čega troje u kontaktu sa pacijentima. Od ukupnog broja obolelih medicinara, troje su stomatolozi. Kako je rečeno, broj testiranih se povećao i sada se dnevno testira oko 300 ljudi. Trenutno se 48 pacijenata nalazi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu. U pitanju su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

„Tendencija rasta broja obolelih u Vojvodini je linearna i uspeli smo da je zadržimo na tom nivou. Još uvek imamo 20-25 obolelih dnevno, nema velikog porasta. Zvono za uzbunu je ako u jednom danu budemo imali 100. Da se to ne bi desilo, sve molimo da ograničimo socijalne kontakte“, naveo je Gojković.  

„Od početka krize Novi Sad je dobio 42 respiratora i sada ima dovoljno respiratora i zaštitne opreme“, rekao je pokrajinski premijer Igor Mirović.

On je dodao da uslovi na Novosadskom sajmu nisu najbolji mogući, ali da su „adekvatni“ i neophodni.

Dvoje pacijenata zaraženo na Institutu za onkologiju u Beogradu otkazane operacije

Direktorka Instituta prof. Danica Grujičić kaže da su zdravstveni radnici testirani juče, da će se testiranje nastaviti i danas i da će rezultati biti poznati za dan ili dva.

Ruski vojni lekari obaviće danas dezinfekciju Instituta za onkologiju i radiologiju, jer je kod dvoje pacijenata otkriven novi virus korona.

Direktorka Instituta prof. Danica Grujičić kaže da su zdravstveni radnici testirani juče, da će se testiranje nastaviti i danas i da će rezultati biti poznati za dan ili dva.

Navodi da je prva pacijentkinja koja je došla zaražena u Institut na vreme prepoznata, da je izolovana, a svi lekari koji su bili sa njom u kontaktu su izolovani i očekuju se rezultati da se vidi da li su zaraženi.

Pacijentkinja je zbrinuta u KBC Dragiša Mišović i oporavlja se. Drugi pacijent je bio na radioterapiji na Urološkom odeljenju. Došao je bez simptoma. Nakon 14 dana dobio je temperaturu, razvio upalu pluća i umro u subotu. Reč je o pacijentu sa karcinom prostate, starom 80 godina“, rekla je Grujičić.

Ona je navela da će biti testirani i svi pacijenti sa radiološke urologije, gde je ležao zaraženi pacijent.

„Sve njih ćemo testirati, bez obzira što su pacijenti disciplinovani, slušaju savete i ne napuštaju svoje sobe“, rekla je Grujičić.

Ona je navela da hirurgija neće raditi danas, sutra, a možda i prekosutra i pozvala pacijente da poštuju zakazano vreme.

Kako je istakla, konzilijumi će i dalje raditi, ali je pozvala pacijente da ostave svoju dokumentaciju, oni ili neko njihov, kako se ne bi stvarala gužva.

Ukoliko klinička slika ne bude jasna doktorima sa konzilujuma, oni će pozvati pacijenta na pregled, rekla je Grujičić.

Pročitajte još